Fastly panne softwarebug
Server racks with telecommunication equipment in server room

Fastly, het bedrijf dat aan de basis lag van de grote internetpanne op dinsdag, zegt dat het probleem veroorzaakt werd door een softwarebug.

Advertentie

De oorzaak? Een bug die ontstond nadat een klant van het hostingbedrijf zijn instellingen gewijzigd had. Het ging dus om een banaal technisch foutje met best grote gevolgen. Nieuwssites en bedrijven als The Guardian, The New York Times, Reddit, Amazon lagen een tijdje offline. Fastly beheert een groep servers die strategisch over de hele wereld verdeeld zijn. Het moet hun klanten toelaten om data veilig te verplaatsen en op te slaan, kortbij de eindgebruikers. 

Fastly reageerde snel 

Volgens de hostingspecialist zat de bug in een software-update die op 12 mei uitgerold werd. Het probleem werd dus gisteren pas getriggerd nadat een klant een specifieke reeks handelingen had uitgevoerd binnen zijn instellingen. “Maar liefst 85 procent van ons netwerk gaf foutmeldingen”, zegt Fastly. Ze merkten de pannen op om 9u47 GMT en hun ingenieurs hadden de oorzaak al gevonden tegen 10u27. “Binnen de 49 minuten was 95 procent weer operationieel”, zegt het hostingbedrijf.

De servers draaiden om 12u35 weer volledig normaal. Om 17u25 rolde Fastly een permanente software-update uit die het probleem heeft geneutraliseerd. 

Vraagtekens bij betrouwbaarheid 

Het vooral doet vragen rijzen over de betrouwbaarheid van belangrijke delen van het internet, wanneer die moeten terugvallen op de infrastructuur van enkele hostingbedrijven. “De panne was ernstig en wijdverspreid. We willen ons oprecht excuseren aan onze klanten en iedereen die op hen rekende”, zei Fastly’s hoofdingenieur en infrastructuurverantwoordelijke Nick Rockwell aan Reuters. Hij vindt dat zijn bedrijf had moeten kunnen anticiperen op het voorval. Fastly wil het voorval gaan reconstrueren en nagaan hoe het kon dat de softwarebug niet eerder opgemerkt werd. 

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here