baas van Tesla

Elon Musk werd op de vingers getikt door de Amerikaanse beurswaakhond. Tesla-advocaten moeten nu toezicht houden.

Advertentie

In 2018 besloot de Amerikaanse overheid om Tesla-CEO Elon Musk gerechtelijk te vervolgen. De aanleiding was een reeks tweets van Musk over de mogelijke privatisering van Tesla. De beurskoers van het bedrijf nam daarna een flinke duik. Nu raakte bekend dat de de Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse beurswaakhond, Tesla in 2019 en 2020 contacteerde over de tweets van Elon Musk. In 2019 vonden de partijen een overeenkomst, waarnaar de CEO zich moet schikken. Concreet zullen advocaten van Tesla mogelijk gevoelige tweets eerst moeten screenen voordat Musk ze mag plaatsen.  

Beurswaakhond genegeerd 

In 2018 reageerde Musk op de kwestie, in het Amerikaanse CBS-programma 60 Minutes. “Wel, ik denk dat we mogelijk nog fouten zullen maken. Wie weet?”, klonk het toen eigenwijs. Tussen de regels is te lezen dat Musk toch ongestoord zijn ding wil blijven doen.  

De SEC viel over twee specifieke tweets. The Wall Street Journal bericht nu dat Tesla er niet in geslaagd is om Elon Musk in toom te houden. Dit zijn de twee tweets die Tesla naar eigen zeggen niet goedgekeurd had: 

De tweet waarin Musk zegt dat hij de koers te hoog vindt, zorgde ervoor dat een aandeelhouder naar de rechter stapte. Tesla kon zich moeilijk verdedigen, maar zei dat het niet de bevoegdheid had om de tweets goed te keuren. Ze zouden gewoon deel uitmaken van Musks “persoonlijke mening”. Hoewel de SEC duidelijk verveeld zit met de zaak, heeft die voorlopig nog geen bijkomende stappen ondernomen tegen Tesla of zijn eigenzinnige CEO. 

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here