Nieuws

Cyberaanval legt fabrieken vleesverwerker JBS wereldwijd stil

Grote chaos bij vleesgigant JBS. Een cyberaanval brengt de fabrieken van het vleesverwerkingsbedrijf wereldwijd tot stilstand.

Update (10/06): De CEO van JBS USA heeft aan Wall Street Journal toegegeven dat het vleesbedrijf de aanvallers heeft betaald om hun systemen weer vrij te geven. Het zou gaan om een borgsom van 11 miljoen dollar (+/- 9 miljoen euro) betaald in bitcoin, wat neerkomt op net iets meer dan 300 bitcoin. JBS heeft de getroffen fabrieken opnieuw kunnen opstarten. De identiteit van de aanvallers blijft een mysterie.


Origineel artikel (01/06): Vleesverwerker JBS heeft via een openbaar statement bekendgemaakt dat het zondagavond getroffen is door een zware cyberaanval op hun Amerikaanse computerservers. Het is nog niet duidelijk wat er precies gebeurd is, maar volgens het bedrijf zouden de hackers bij hun aanval geen informatie hebben kunnen buitmaken. Wat wel duidelijk is, is dat de cyberaanval voor grote problemen zorgt bij de fabrieken van het vleesverwerkingsbedrijf. JBS is van oorsprong een Braziliaans bedrijf, maar telt 150 fabrieken en verkoopt haar vleesproducten in meer dan 190 landen. Dat levert JBS wel eens de bijnaam ‘grootste slager ter wereld’ op.

De grootste problemen lijken zich voor te doen in Noord-Amerika en Australië. Een slachtfabriek in Canada kwam volledig stil te liggen en ook in Australië stuurde JBS volgens een Australische vakbond meer dan 10.000 werknemers naar huis. Door het stilleggen van de fabrieken zal de globale vleesketen ernstig kunnen verstoord worden. JBS zegt dat hun informatici de klok rond werken om de IT-systemen weer performant te krijgen.

Wie achter de aanval zit, zal vermoedelijk nog lang een mysterie blijven. De meest voor de hand liggende piste zijn cybercriminelen die een borgsom proberen af te dwingen bij JBS. Maar de aanval kan evengoed een vorm van hacktivisme zijn. Het Braziliaanse vleesbedrijf is de voorbije jaren meermaals in opspraak gekomen door schandalen rond bedorven vlees, fraude en de rol die de veeteelt speelt in de ontbossing van het Amazonewoud.

Grote cyberaanvallen; een zorgwekkende trend

Grootschalige cyberaanvallen lijken tegenwoordig schering en inslag te zijn. Onlangs kreeg de Amerikaanse oliemaatschappij Colonial Pipeline nog te maken met een ransomwareaanval die het bedrijf noodzaakte hun pijplijnnetwerk af te sluiten. Dat leidde tot een tekort aan benzine in tankstations en een fikse verhoging van de brandstofprijzen.

Ook België blijft niet buiten schot. De cyberaanval op Belnet enkele weken zorgde voor netwerkproblemen bij de overheid en Binnenlandse Zaken werd twee jaar lang bespioneerd. Cyberaanvallen zijn niet nieuw, maar sinds de coronapandemie komen ze meer onder de aandacht omdat we meer dan ooit afhankelijk zijn van digitale systemen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business