Nieuws

België stelt nieuwe ‘Cyberstrategie 2.0’ voor

Zes strategische doelstellingen moeten van België een oninneembaar cyberfort maken. Dit is de nieuwe cyberstrategie van ons land.

Cyberstrategie 2.0, zo heet het cybersecurityplan dat de Nationale Veiligheidsraad, een overlegcomité dat alle regeringen van ons land samenbrengt, gisterenavond officieel heeft gepresenteerd. De voorbije weken was cybersecurity weer bovenaan de politiek agenda gekomen nadat een grootschalige DDoS-aanval op het overheidsnetwerk Belnet heel wat schade aanbracht. Een vernieuwde cyberstrategie moet een herhaling van dat scenario voorkomen.

Het plan breidt de cyberstrategie die de overheid al sinds 2012 hanteert uit met zes strategische doelstellingen. Aan de hand van die doelbewust gekozen doelen moet België tegen 2025 één van de best beveiligde landen in Europa en ter wereld worden. Een studie van ITU plaatste ons land in 2018 globaal op de dertigste plaats. Bij de volgende ranking die in de loop van dit jaar verschijnt wil België dus enkele plekken hoger staan. Zo gaat België het de komende jaren aanpakken.

Cyberstrategie 2.0: van een Cyber Green House tot meer internationale samenwerking

Eerst een vooral wil België meer investeren in de beveiliging van netwerkinfrastructuur. Een Cyber Green House zal worden opgericht om nieuwe systemen te ontwikkelen in samenwerking met de universiteiten van ons land. Dat samenwerkingsakkoord tussen private, publieke en academische instellingen krijgt de naam Cyber Security Coalition. Bedrijven kunnen labels op hun website plaatsen om te laten zien dat ze voldoende beveiligd zijn.

Een tweede luik is het optrekken van de strijd tegen cybercriminaliteit op grote en kleine schaal. Cruciaal daarbij is het betrekken van burgers. Oplichters maken immers ook miljoenen euro’s buit bij particulieren die ze via mail, sms, chat of zelfs de agenda van je smartphone benaderen. Het Cybersecurity Centrum wil hun best practices meer delen met burgers en overheden. Toch zal dat niet vermijden dat cyberaanvallen geen succes kennen. Nu slippen cybercriminelen nog al te vaak door de mazen van het net. In samenwerking met het ministerie van Justitie en internationale partners streeft België ernaar om de daders achter cyberaanvallen sneller op te sporen en hen ook te berechten.

De belangrijkste doelstelling van allemaal is misschien nog wel de beveiliging van kritieke infrastructuren, organisaties van Vitaal Belang genoemd. Daartoe behoren onder andere energieleveranciers en banken. Maar ook internationale organisaties zoals de Europese Unie en de NAVO die hun hoofdkantoren in Brussel hebben. Die internationale aanwezigheid dringt de noodzaak voor meer internationale samenwerking op. Daar wil het kabinet van Buitenlandse zaken een topprioriteit van maken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business