Duitsland wil Amazon aan de leiband houden

De Duitse concurrentiewaakhond wil van nieuwe wetgeving gebruik maken om meer controle te hebben over online winkelgigant Amazon.

Hiermee zet de Duitse overheid een nieuwe stap om de macht van tech-monopolies in te binden. Dat meldt de Duitse Bundeskartellamt in een persbericht dat door techsite TechCrunch werd opgepikt. De regulator wil gebruik maken van een nieuwe wet. Daarmee zou ze meer mogelijkheden krijgen om concurrentiebeperkend gedrag in te perken.

Om deze slagkracht te verkrijgen wil de Duitse regulator beroep doen op sectie 19a van de nieuwe German Competition Act. Deze wet werd op 28 januari opgenomen in het Duitse wetboek. Er zal eerst een onderzoek moeten plaatsvinden of Amazon van significant belang is voor de concurrentie overheen verschillende markten. Als dat zo blijkt, dan krijgt het toegang tot middelen om bepaalde praktijken te verhinderen.

Gevaarlijke marktleider of niet?

“In deze zaak zullen we allereerst onderzoeken of Amazon belangrijk is voor concurrentie over verschillende markten. Een ecosysteem dat zich over meerdere markten uitbreidt en dus bestaat uit een bijna onaanraakbare positie van economische macht is kenmerkend voor deze zaak”, aldus Andres Mundt, voorzitter van de Bundeskartellamt. “Dit zou van toepassing kunnen zijn op Amazon met zijn online marktplaatsen en veel andere, voornamelijk digitale aanbiedingen. Als we vinden dat het bedrijf zulk een marktpositie bekleedt, dan kunnen we vroege stappen zetten tegen en mogelijke anti-competitieve praktijken van Amazon verbieden.”

Indien Amazon volgens het onderzoek van de Bundeskartellamt in aanmerking komt, dan zal de regulator op verdere stappen overgaan. Enkele daarvan zijn een verbod op het adverteren van eigen dienst op het platform of het opzetten van obstakels bij het binnenstappen van een markt, zodat ze verplicht worden om data te delen met concurrenten.

Hiermee toont Duitsland dat het graag de controle wilt houden over de techreuzen. Ook in de Europese Unie stijgt de vraag naar meer overzicht. Ook willen ze meer middelen om de monopolies van grote techbedrijven te bestrijden. Zo vroeg de EU in januari nog om hulp van de Amerikaanse overheid in de strijd tegen Big Tech. Of de Duitse wetgeving succesvol blijkt, dat wordt afwachten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business