Apple App Store
De App Store blijkt zeer winstgevend te zijn. Image: iStock

Apple heeft meer inzicht gegeven over hoe ze consumenten proberen te beschermen tegen frauduleuze apps en ontwikkelaars in de App Store.

Advertentie

Apple staat er om gekend een vrij gesloten ecosysteem rond haar producten te ontwikkelen; een praktijk waar de iPhonebouwer wel eens onder vuur voor komt te liggen. Om een applicatie in de App Store te kunnen aanbieden, moeten ontwikkelaars langs een lang evaluatieproces passeren. Apple heeft enkele cijfers bekend gemaakt die illustreren waarom het nodig is zo streng te zijn.

Image Credit: Apple

1 miljoen applicaties verwijderd

Zo beweert Apple dat ze in het jaar 2020 1 miljoen applicaties konden weren uit de App Store nog voor iemand ze kon downloaden. Er zijn verschillende reden waarom Apple een applicatie kan verbieden. 48.000 applicaties kregen een neen omdat ze ‘verborgen features’ hadden, 150.000 apps voor spam of plagiaat, 95.000 apps voor fraudepraktijken en nog eens 215.000 apps omdat ze de privacyregels van de App Store niet naleefden. Om gelijkaardige redenen kan Apple ook updates verbieden of ratings verwijderen als deze vervalst zijn.

Voor ontwikkelaars die zich niet aan de regels houden gelden strenge straffen. Één overtreding wil Apple nog door de vingers zien, maar ontwikkelaars die herhaaldelijk in de fout gaan zijn niet meer welkom in het ontwikkelaarprogramma. Dat overkwam 470.000 ontwikkelaars tijdens 2020; 205.000 ontwikkelaars zagen hun kandidatuur geweigerd. Het is quasi onmogelijk om applicaties zonder medeweten van Apple in hun appwinkel te krijgen, dus een verbanning uit het ontwikkelaarprogramma staat min of meer gelijk als een verbanning uit iOS.

1,5 miljard dollar aan frauduleuze transacties

Niet alle applicaties uit de App Store zijn gratis. Voor sommigen dien je een kleine vergoeding te betalen alvorens je ze kan downloaden of ze werken met in-app aankopen (zoals Fortnite) of een ‘Freemium’-systeem (zoals Spotify). Volgens Apple zijn ongeveer de helft van alle beschikbare apps in de App Store op een manier betalend. Ook hier legt Apple ontwikkelaars zeer strenge regels op. Ze zijn verplicht om gebruik te maken van Apple’s betaaltechnologie. Daar is al veel ov er gezegd en geschreven: op dit moment loopt een rechtszaak tussen Apple en Epic Games omdat de Fortnite-ontwikkelaar er niet mee gezind is dat ze 30% moeten afstaan aan Apple voor elke transactie. Dat zorgt ervoor dat applicaties en abonnementen voor iOS-gebruikers vaak duurder zijn dan voor Android-gebruikers, iets wat de Britse marktwaakhond ook is opgevallen.

Maar ook hier geven de cijfers uit het frauderapport Apple gelijk. De iPhonegigant wist afgelopen jaar voor meer dan 1,5 miljard dollar aan frauduleuze transacties en 3 miljoen gevallen van kredietkaartfraude te voorkomen. 1 miljoen accounts werden verbannen voor pogingen tot financiële fraude.

Apple monitort de klok rond met technische en menselijke middelen alle applicaties in de appwinkel. Maar toch passeert een app met slechte bedoelingen wel eens de controleposten. Merk jij een app op die je in de zak probeert te zetten? App Store heeft in dat geval een rapporteerfunctie.


Geen velden gevonden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here