De Amerikaanse techreus Apple wordt in Londen aangeklaagd voor te hoge prijzen voor de applicaties in zijn Apple App Store.

Advertentie

Dat meldt het persagentschap Bloomberg in een bericht. Het bedrijf zou volgens de klacht de bijna 20 miljoen klanten in het Verenigd Koninkrijk teveel hebben laten betalen. De aanklagers stellen dat de 30 procent commissie die Apple eist van alle verkochte apps en in-app-aankopen “excessief” en “onwettig” is. Er wordt gevraagd dat Apple de te hoge kosten compenseert.

De klacht verscheen maandag bij het Britse Competition Appeal Tribunal. Indien Apple de rechtszaak verliest, dan zou het volgens de schatting van de aanklagers 1,5 miljard pond (1,74 miljard euro) moeten uitbetalen aan de Britse gebruikers van iPhones en iPads.

Monopolie-positie

“Apple misbruikt zijn dominantie in de app-winkelmarkt, wat op zijn beurt een invloed heeft op de klanten in het Verenigd Koninkrijk”, aldus Rachael Kent, de hoofdaanklager. “Dit is het gedrag van een monopolie en is onaanvaardbaar. Het gebruik van apps door doorsnee mensen groeit steeds, en zeker het afgelopen jaar is onze afhankelijkheid van deze technologie toegenomen.”

Volgens Apple zijn de klachten “ongegrond”: “We verwelkomen de kans om met het hof te praten over onze onstuitbare toewijding aan de consumenten en de voordelen die de App Store levert aan de innovatie-economie van het Verenigd Koninkrijk.”

Straatje zonder einde

Dit is de zoveelste juridische strijd waarin de techfabrikant verwikkeld is geraakt. In Europa vraagt de Europese Commissie dat Apple zich komt verantwoorden voor zijn beleid van de App Store. Na klachten van Spotify over de oneerlijke houding van de techreus eiste Europa duidelijkheid over de werking van de app-winkel.

De 30 procent commissie die Apple vraagt, kwam ook begin dit jaar onder vuur dankzij Epic Games. De ontwikkelaar was niet gediend met deze som, waarna het besloot om dit te omzeilen. Apple reageerde door de apps van de spelontwikkelaar van zijn platform te halen, waarna Epic Games een rechtszaak aanspande. Apple voerde daarna enkele aanpassingen door. Daardoor moet kleine ontwikkelaars die jaarlijks minder dan 1 miljoen omzet draaien van hun apps nu een commissie van 15 procent afstaan.

Kijkt graag naar hoe internationale technologische ontwikkelingen zich in onze maatschappij manifesteren, en heeft er een hekel aan als er met privacy wordt geknoeid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here