Een patent van amper 3 dollar helpt Tesla mogelijk om de productiekosten voor zijn batterijen tot wel 75 procent terug te dringen.

Tijdens zijn Battery Day in september deed Tesla een uiteenzetting over hoe het bedrijf het productieproces kon optimaliseren. Centraal daarbij staat de torenhoge productiekosten van de batterijen die de elektromotoren langdurig van energie moeten voorzien. Senior vice-president Drew Baglino gaf toen te kennen dat Tesla de productiekosten voor kathodes met wel 75 procent zou kunnen terugdringen. Om dat te bereiken wordt een techniek gebruikt waarbij het water dat nodig is voor de productie gerecycleerd en dus opnieuw bruikbaar wordt.  

3 dollar voor belangrijke patent 

En net zo’n methode staat beschreven in een van de patenten die Tesla op de kop kon tikken voor amper 3 dollar. Het gaat om technieken die geregistreerd zijn door de Canadese start-up Springpower International. Tesla kocht de patenten enkele weken voor zijn presentatie op Battery Day. Dat zou verklaren waarom de constructeur plots zo zelfverzekerd uit de hoek kwam, wanneer het ging over het drukken van de productiekosten voor batterijen.  

Een van die patenten beschrijft een methode om de chemische oplossingen die fabrieken gebruiken te hercirculeren. Zo hoeft die vloeistof niet telkens vervangen te worden en kunnen er aan een veel lager kost meer kathodes geproduceerd worden. Dat zijn belangrijke onderdelen voor lithium-ionbatterijen in elektrische wagens.  

Goedkopere Tesla’s? 

Mogelijk is die 3 dollar voor het patent slechts symbolisch. Techcrunch vermoedt namelijk dat Tesla Springpower International gewoon in één weg opgekocht heeft. Op LinkedIn melden verschillende werknemers dat ze nu in dienst zijn bij Tesla. De constructeur zelf heeft tot nu toe nog niet gecommuniceerd over een nieuwe overname. Traditioneel houden Elon Musk en de zijne zulke informatie graag intern.  

De nieuwe werkwijze kan zomaar een belangrijke stap zijn om EV’s voor iedereen toegankelijk te maken. Op de Battery Day vorig jaar, zei Musk dat de vernieuwde productie de prijs van een goedkopere Tesla naar 25.000 euro zou kunnen herleiden. Nu zal nog moeten blijken of hij de daad bij het woord kan voegen. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here