cyberaanval

Digitale transformatie komt met een prijs: het aantal cyberaanvallen en ransomware-aanvallen lag het afgelopen jaar bijzonder hoog.

Advertentie

Er gaat nauwelijks nog een dag voorbij zonder dat een bedrijf of instelling lam ligt door een cyberaanval. Volgens het Hiscox Cyber Readiness Report 2021 werd vorig jaar 42% van de bedrijven in ons land het slachtoffer van dit soort aanvallen. De verzekeraar ondervroeg voor het onderzoek meer dan 6.000 ondernemingen in acht westerse landen (België, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Nederland, Spanje, VK en VS), waaronder 525 Belgische bedrijven van verschillende maten uit diverse sectoren. Deze zorgwekkende trend geldt voor alle soorten ondernemingen, ook voor bedrijven met minder dan 50 werknemers.

Volgens Jeremy D’Hondt is de stijging van het aantal cyberaanvallen op Belgische bedrijven onlosmakelijk verbonden met de digitalisering die zich onder druk van de pandemie aan een rotvaart moest doorzetten. “Dit cijfer strookt met het feit dat bedrijven het afgelopen jaar massaal de digitale kaart hebben gespeeld, met name door over te schakelen op telewerken en e-handel. Ook opmerkelijk: een grote meerderheid (69%) werd twee of meer keren slachtoffer. Bijna één op de vijf (18%) bedrijven zelfs meer dan 15 keer.”

Tot een half miljoen euro schade

Voor het onderzoek ging Hiscox ook na hoe hoog de schade van een cyberaanval kan oplopen en de onderzoekers stelden hier grote verschillen in vast. Gemiddeld bedraagt de financiële schade van een cyberaanval 10.000 euro, maar het hoogste gerapporteerde kostenplaatje door een Belgisch bedrijf bedroeg bijna een half miljoen euro. Maar de kosten zijn niet louter financieel. Cyberaanvallen kunnen een bedrijf ook flinke reputatieschade bezorgen bij hun klanten. “Rechtsbijstand en ondersteuning bij communicatie zijn dan ook essentieel na een cyberaanval”, voegt D’Hondt daar nog aan toe.

Ransomware meest voorkomende cyberaanval

Een laatste opvallende statistiek die we halen uit de studie is het hoge aantal ransomwareaanvallen op Belgische bedrijven. Eén op de vijf geregistreerde cyberaanvallen in ons land blijkt met ransomware te zijn. In geen enkel Europees land is het percentuele aandeel van ransomware zo hoog als in België. Waarom dat zo is, daar heeft Hiscox niet meteen een verklaring voor, maar uit het rapport blijkt wel dat Belgische bedrijven minder snel toegeven aan de eisen van de aanvallers.

Dat wil niet zeggen dat de gemiddelde Belgische organisatie goed voorbereid is op een cyberaanval. Slechts drie op de tien organisaties is correct verzekerd tegen digitale aanslagen. Is jouw organisatie voldoende beveiligd? Denk je van niet, dan lees je in dit Premium-stuk meer over hoe je ransomware kan bestrijden.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here