apple

De producten van Apple hebben er opnieuw een recordkwartaal opzitten. Maar het aankomende kwartaal zou wel eens minder rooskleurig kunnen zijn, dixit Tim Cook.

Advertentie

Tijdens het afgelopen kwartaal Apple nog maar eens een nieuwe recordomzet. In de maanden januari, februari en maart rijfde Apple maar liefst 89,6 miljard dollar binnen; 50% meer dan in dezelfde periode van 2020. Er is geen enkel product in het ruime portfolio van Apple dat dit jaar slecht presteert. Of het nu de iPhone, Mac, Apple Watch of de Apple One-abonnementen zijn, de cijfers kleuren overtuigend groen. Als je in gedachte houdt dat Apple nog maar net een recordomzet heeft gedraaid na de lancering van de iPhone 12, dan is er enkel reden tot blijdschap voor CEO Tim Cook.

Toch maakt de grote baas zich zorgen over de nabije toekomst. Tim Cook vreest dat Apple deze resultaten in het volgende kwartaal niet zal kunnen herhalen. Dat komt door productieproblemen bij twee van zijn toppresterende productlijnen: de Mac in de iPad. Het Aziatische nieuwsmedium Nikkei Asia lanceerde al eens het gerucht dat Apple haar productielijn moest stopzetten en nu lijkt Cook dat gerucht bevestigd te hebben:

“We hadden doorheen heel onze productieketen voldoende buffers om voorraadtekorten dit kwartaal te vermijden. Maar we verwachten dit kwartaal aanbodafhankelijk en niet vraagafhankelijk te zullen moeten werken.”

Tim Cook, CEO Apple

Macs en iPads beperkt verkrijgbaar

Daarmee zegt Tim Cook tussen de lijnen dat wie de komende maanden een Mac of iPad (Pro) bestelt die misschien niet meteen geleverd zal krijgen. Zelfs één van de grootste bedrijven ter wereld staat niet boven de natuurwetten. Je hebt ongetwijfeld al gelezen dat verscheidene sectoren kampen met een nijpend tekort aan chips en de voorspellingen niet meteen wijzen op een snelle inhaalbeweging bij de chipfabrikanten. Al zou computerchips niet het grootste probleem voor Apple; ze hebben nog voldoende 5nm-chips op voorraad liggen voor hun producten. Het zijn vooral de ondersteunende onderdelen die op beginnen geraken.

Apple verspreidt zijn productie over verschillende fabrieken die allemaal instaan voor verschillende onderdelen. Die strategie werkt goed om problemen in één fabriek op te vangen, maar als een hele industrie in nood zit botst deze aanpak zelfs op zijn problemen. Financieel manager Luca Maestri anticipeert op een omzetdaling van 3 à 4 miljard dollar voor het komende kwartaal. Gelukkig voor Apple kunnen zij zich dat nog wel nét veroorloven.

Wat met de nieuwe iPad Pro en iMac?

Het is wel vervelend moest Apple net nu productieproblemen krijgen. Vanaf morgen kan je immers de nieuwe iPad Pro en iMac die vorige week werden aangekondigd vooruitbestellen. Apple belooft de eerste leveringen zoals voorzien af te ronden tegen half mei, maar over hoeveel stuks er beschikbaar zullen zijn voor preorder blijft de iPhonebouwer eerder in het ongewisse. We hopen niet op dezelfde toestanden als bij de PlayStation 5 en de Xbox Series X.

iPad Pro 2021: nu al een zeldzaam product?
Deze redacteur heeft een niet te stillen nieuwsgierigheid. Schrijft en denkt graag na over de impact die technologie heeft op onze maatschappij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here