Google Ads

Apple moet een boete van 10 miljoen euro betalen aan de Russische mededingingsautoriteit na klachten over het misbruik van zijn positie.

Dat meldt Reuters in een persbericht. Het bedrijf zou naar verluidt apps van derde partijen hebben geweigerd. Daarmee zouden de apps van Apple zelf een oneerlijk voordeel hebben gekregen ten opzichte van concurrenten. De Russische Federal Antimonopoly Service (FAS) legde het bedrijf na zijn onderzoek een boete op van 906,3 miljoen roebels (10,1 miljoen euro).

De initiële klacht uit 2019 was afkomstig van cyberveiligheidsbedrijf Kaspersky Lab. Zij stelden dat een nieuwe versie van hun Safe Kids-applicatie door de App Store geweigerd werd. Apple zou volgens hen de functionaliteiten van hun app hebben willen beperken, zodat meer mensen hun eigen diensten daarvoor gingen gebruiken.

Apple gaf al aan dat het bedrijf “het respectvol oneens was” met de beslissing van de FAS. Het wil de boete dan ook aanvechten. Het zou tevens steeds hebben meegewerkt met Kaspersky: “We werkten met Kaspersky om hun app af te stemmen met de regels die er zijn om kinderen te beschermen”, zo stelt Apple in een bericht. “Ze hebben nu 13 apps in de App Store en we hebben honderden updates voor hen verwerkt.”

Het is daarmee niet de eerste keer dat Rusland stappen onderneemt tegen Apple. Zo stemde het land in 2019 nog een wet goed die de smartphonefabrikant dwingt om ook Russische apps aan te bieden bij de eerste opstart van iPhones. Apple probeerde zich hiertegen te verzetten, maar gaf eind maart toe.

Ook in Europa krijgt Apple het zwaar te verduren. De Europese Unie gaat onderzoeken of Apple zich aan de regels houdt als het op het beleid van de App Store aankomt. Volgens Spotify zou het met zijn vaste commissie van 30 procent op alle aankopen schuldig maken aan oneerlijke concurrentie. De EU heeft het bedrijf inmiddels gevraagd zich te komen verantwoorden.  

Kijkt graag naar hoe internationale technologische ontwikkelingen zich in onze maatschappij manifesteren, en heeft er een hekel aan als er met privacy wordt geknoeid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here