Nieuws

Werknemers Basecamp mogen niet meer over politiek praten

Politieke discussies leiden alleen maar af. Basecamp verbiedt werknemers daarom nog over de actualiteit te praten via bedrijfskanalen.

Waarover praat je zoal met je collega’s aan de (virtuele) koffiemachine? De plannen van het weekend, het weer, de voetbaluitslagen of de actualiteit zijn vaak populaire thema’s om de aandacht even van het werk af te houden. Politieke debatten houden zal niet meer mogelijk zijn als je voor het bedrijf Basecamp werkt. Dat kondigt de CEO van het bedrijf Jason Fried aan via een interne mail die hij op de blog van het bedrijf publiek heeft gedeeld.

Geen politiek

Basecamp biedt een totaaloplossing om remote working gestroomlijnd te laten verlopen. Je kan er discussieforums, to-do-lijsten, agenda’s en bestandsmappen aanmaken of chatten met je collega’s allemaal binnen één platform. Maar waarover in die één-op-één chats gesproken wordt, zullen de werknemers van het bedrijf niet meer de volle vrijheid genieten. Fried kondigt een verbod aan op gesprekken over politieke en maatschappelijke discussies binnen het bedrijfsaccount. Volgens Fried werken die discussies te afleidend van de orde van de dag. Willen werknemers per se over politiek praten, dan moeten ze dat maar na de uren doen via persoonlijke applicaties zoals WhatsApp en Signal.

Er gaan nog wat zaken op de schop. Zo schaft Basecamp per direct enkele bonussen voor fitness, wellness of onderwijs af. Fried vindt dat een bedrijf zich niet moet moeien met wat werknemers na de werkuren doen of bepaalde gedragingen moet aansporen, ongeacht of ze goed bedoeld zijn of niet. Werknemers krijgen de bonussen gewoon uitbetaald zodat ze ermee doen wat ze willen. Ook schaft Basecamp peer reviews af wegens te weinig kwalitatieve feedback en comitévorming af. Dat alles zodat werknemers zich opnieuw focussen op de kern van hun werkzaamheden.

Een bedrijf is een product

De CEO schrijft zich ervan bewust te zijn dat deze nieuwe beleidsaanpak niet bij elke werknemer in goede aarde zal vallen. Hij ziet het sturen van een bedrijf als het ontwikkelen van een product. Sommige nieuwe features worden meteen aanvaard door alle gebruikers, andere hebben wat meer tijd nodig om geadopteerd te worden. Basecamp lanceert dus een nieuwe versie van het bedrijf.

Waar praat jij graag over met je collega’s? En wat vind je van een verbod op bepaalde onderwerpen op de (digitale) werkvloer? In de reacties onder dit artikel kan je hier volledig vrij over debatteren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business