Door een kwetsbaarheid in de Gatekeeper-app konden schadelijke applicaties toch voorbij de controlepoorten van macOS glippen.


Gatekeeper opereert als de beveiligingsagent van het macOS-besturingssysteem. Elke applicatie die je wil downloaden moet eerst langs Gatekeeper passeren voor een grondige beveiligingscheck. Het controlesysteem zal dan onderzoeken of de code en de ontwikkelaar wel betrouwbaar zijn. Indien niet, dan houdt Gatekeeper de installatie tegen. Het systeem dient om te voorkomen dat gebruikers nietsvermoedend malware of virussen zouden installeren. Maar het systeem werkte blijkbaar toch niet foutloos, lezen we bij TechCrunch.

Een cybersecurityonderzoeker Cedric Owens ontdekte half maart een bug in de software waarmee Gatekeeper om de tuin kon worden geleid. Hij gebruikte de bug zelf om pdf-bestanden te maken die applicaties opende en was verbaasd over hoe makkelijk dat ging. “De gebruikers hoefde maar gewoon te dubbelklikken op het bestand. Er werden geen prompts of waarschuwingen gegenereerd door Gatekeeper.” Voor een uitgebreidere technische analyse van de softwarebug raden we deze blogpost van macOS-expert Patrick Wardle aan. Belangrijker om te weten is dat onderzoekers bewijs vonden dat één van de meest schadelijke macOS-malwarebestanden Shlayer sinds januari al gebruik zou hebben gemaakt van deze bug. Shlayer stelt de beveiliging van het besturingssysteem al sinds 2018 op de proef.

macOS 11.3

De nieuwste versie van macOS bevat een patch voor de softwarebug. Het is dus aangeraden deze update zo snel mogelijk uit te voeren om Gatekeeper weer optimaal te laten functioneren. Het updatebestand bevat ook nog heel wat nieuwe features. In de releasenotes die we vinden bij MacRumours de ondersteuning voor iPhone- en iPadapps verbetert voor MacBooks met de M1-chips, ondersteuning voor de nieuwe AirTags toevoegt en verbeteringen aanbrengt aan Safari, Apple Music en Apple Podcasts.


Simultaan met macOS 11.3 heeft Apple ook een nieuwe update voor iOS uitgerold. In dit overzicht lees je waarom je iOS 14.5 vandaag nog op je iPhone moet installeren.

Deze redacteur heeft een niet te stillen nieuwsgierigheid. Schrijft en denkt graag na over de impact die technologie heeft op onze maatschappij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here