Apple zal het Amerikaanse socialemediaplatform Parler na enkele aanpassingen aan de applicatie opnieuw toelaten op zijn App Store.

Advertentie

Dat blijkt uit een brief die techreus Apple op 19 april naar het Amerikaanse Congres heeft gestuurd en die voor het eerst door CNN werd opgepikt. In de brief stelt Apple dat Parler de nodige aanpassingen heeft gebracht aan zijn platform en manier van modereren. Daardoor zou het opnieuw binnen de voorwaarden vallen om op de app-winkel te verschijnen.

De brief was gericht op twee Republikeinse leden van het Congres. Mike Lee en Ken Buck hadden op 31 maart een brief gestuurd naar Apple met de vraag waarom het juist Parler had verwijderd. In het antwoord van Apple dat gisteren verscheen, stelt het bedrijf dat “Parler updates voor zijn app en de moderator-praktijken heeft voorgesteld”. Parler zal dus opnieuw toegankelijk worden via de App Store.

Capitool

Na de bestorming van het Capitool op 6 januari kwam de dienst onder vuur. Volgens critici was het een broeihaard voor extreem-rechts geweld vanwege zijn open beleid rond de inhoud die gepost mag worden. Op 8 januari lieten Google en Apple de applicatie vallen uit hun app-winkels vanwege inbreuken op de richtlijnen. De app werd eerst gevraagd om haatdragende inhoud te verwijderen, maar weigerde. Enkele dagen later zwierde ook Amazon Parler van zijn webhostingplatform. Uiteindelijk kwam de dienst terug online, maar nog niet naar de App Store of Play Store.

Onafhankelijke beslissing

Apple stelt in de brief aan het Congres wel dat het de beslissing op eigen houtje nam: “Apple heeft een onafhankelijke keuze gemaakt om Parler te verwijderen voor het niet naleven van de Richtlijnen, en het coördineerde of consulteerde niet met Google of Amazon met zicht op die beslissing. Apple blijft bij die beslissing.”

De dienst zal vanaf 26 april terug beschikbaar zijn via de App Store. In een bericht aan techsite The Verge laat Google alvast weten dat Parler nog niet voldoet aan de richtlijnen van de Play Store. Daarom zal het dus nog niet op dat platform verschijnen.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here