De Amerikaanse politiek probeert de grip op de Big Tech-bedrijven te verstevigen. Een Republikeinse senator wil wel erg ver gaan.

Advertentie

Senaatslid Josh Hawley van de Republikeinse partij kondigde via zijn Twitter aan een nieuw wetsvoorstel te hebben ingediend bij zijn collega’s van de senaat. Het wetsvoorstel stelt nieuwe antitrustrichtlijnen op om de macht van grote technologiebedrijven in te perken. Een zeer heet debat in de Amerikaanse politiek. Volgens de senator bevat zijn voorstel ‘de strengste maatregelen’ die tot nu genomen zijn.

Wat staat er precies in Hawleys wetsvoorstel? Een belangrijk uitgangspunt is een verbod op acquisities voor bedrijven met een marktwaarde hoger dan 100 miljard dollar. De maatregel is niet expliciet gericht tegen techbedrijven, maar het is een feit dat Apple, Google, Amazon en co vlotjes over die grens gaan. Aan de hand van overnames hebben de techbedrijven hun imperium uitgebouwd en potentiële concurrenten opgekocht. De senator wil ook in de toekomst de grens om antitrustprocedures op te starten verlagen en de Federal Trade Commission meer macht daartoe geven. Boetes die voortkomen uit antitrustprocedures zouden moeten verhoogd worden tot het afstaan van alle bedrijfswinsten die werden gepuurd uit ‘monopolistische activiteiten’.

Trust-busting

Senator Hawley heeft de reputatie een fervent tegenstander van de Big Tech te zijn. Dat sentiment herhaalde hij nog eens tijdens een televisie-interview met Fox News. “We kunnen niet meer toelaten dat ons land geregeerd wordt door een paar mega-bedrijven.” De senator haalde fors uit naar de laksheid waarmee de Amerikaanse politiek, ook zijn eigen partij, jarenlang de grote technologiebedrijven hun gang heeft laten gaan. Hij vindt het tijd dat de Republikeinse partij opnieuw de rol van ‘trust-busting’ opneemt. Daarmee verwijst hij naar een begrip van Theodore Roosevelt uit het begin van de twintigste eeuw, een oude voorloper van antitrust.

Axios Media is eerder sceptisch over de slaagkansen van Hawleys plan. De verdeling in de Amerikaanse senaat is op dit moment netjes 50-50 over de twee grote partijen van het land. De Democraten sloegen erin om in februari een nieuwe antitrustwet van hun senaatslid Amy Klobuchar door te duwen. Hoewel beide partijen het eens lijken te zijn dat er dringend iets moet gedaan worden aan de groeiende macht van de Big Tech, lijkt het vrij onwaarschijnlijk dat de Democraten die wet nu al naar de vuilbak zullen verwijzen voor een Republikeins voorstel.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here