Alibaba Jack Ma

Alibaba verwacht amper schade na de boete van 2,75 miljard dollar die de Chinese webshop opgelegd kreeg voor concurrentievervalsing.


Nochtans moeten Jack Ma (foto) en zijn bestuursraad gaan herbekijken hoe ze afspraken gaan maken met hun verkopers, meldt Reuters. Alibaba schond de regels voor mededinging omdat de internetwinkel zijn verkopers verbood om hun producten ook via andere webshops te verkopen. Volgens de Chinese regulator misbruikte Alibaba zijn dominante positie. 

De kwestie lijkt het bedrijf niet echt te deren. Ook op de beurs viel er weinig van te merken. Het aandeel steeg zelfs met 8 procent. Nochtans kwam oprichter Jack Ma al sinds oktober in het vizier van de waakhond. Onder druk van de mededingingsautoriteit zal Alibaba het eenvoudiger maken voor handelaars om een webwinkel te beheren. Dat zei huidig CEO Daniel Zhang in een persconferentie.  

Onaantastbaar 

Volgens Peking is Alibaba groot geworden door verkopers exclusief aan zich te binden en hen te verbieden om ook bij de concurrentie een webshop te openen. Toch blijft Alibaba erg belangrijk voor de Chinese economie. Het bedrijf verwacht dan ook dat Peking hen (ondanks de monsterboete) zal blijven ondersteunen. “Ze bevestigen ons businessmodel”, zei bestuurslid Joe Tsai. “We zijn er dan ook van overtuigd dat er niets mis is met onze fundamentele bedrijfsstructuur”, weet hij. 


Opvallend is dat de kwestie Alibaba niet in het minst lijkt te raken op de beurs. Doorgaans zijn bedrijven op de Westerse beurzen heel gevoelig aan dergelijke voorvallen. Het minste euvel betekent vaak al een stevige daling. Niet zo voor Alibaba. De stijging van 8 procent betekent een waardeverhoging met maar liefst 48,5 miljard dollar. Dat is de grootste stijging in bijna drie maanden tijd. 

“Nu de straf bekend is en de kwestie afgerond, verdwijnt de onzekerheid op de markt als sneeuw voor de zon”, aldus plaatselijk economisch analist Kenny Ng aan Reuters. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here