linkedin china

Ook LinkedIn is betrokken geraakt bij een massale datalek. Een database met accountgegevens van 500 miljoen gebruikers staat te koop op het darkweb.

Je bent misschien nog volop aan het bekomen van het nieuws over de massale datalek bij Facebook waarbij persoonlijke gegevens van 500 miljoen gebruikers gratis aangeboden werd op hackerfora. Onderzoekers van de nieuwswebsite Cyber News hebben al de volgende massale datalek ontdekt. Dit keer wordt LinkedIn uitdrukkelijk bij naam genoemd. Cybercriminelen hebben een database met gegevens van 500 miljoen gebruikers te koop gezet voor een bedrag met minstens vier cijfers voor de komma. Als ‘bewijs’ van de authenticiteit van hun data bieden ze de eerste 2 miljoen gratis aan als voorproevertje. We hebben nog geen informatie beschikbaar over Belgische of Nederlandse accounts die in de database zitten.

Cyber News heeft enkele van de gratis bestanden doorgepluisd en ontdekte onder andere LinkedIn ID’s, namen, mailadressen, telefoonnummers, jobtitels en links naar de profielen. De gegevens komen ook niet exclusief vanuit LinkedIn, al worden geen andere websites bij naam genoemd. Het is op dit moment nog onduidelijk of het gaat om recent verworven data of zoals bij Facebook oudere data die opnieuw opduiken. Maar ook in dat tweede geval kan het schadelijk zijn voor individuen als hun gegevens in de verkeerde handen vallen.

Enkel publiek beschikbare data

LinkedIn heeft via een publiek statement inmiddels al gereageerd op het nieuws om de brand zo snel mogelijk weer te blussen. Het socialmediaplatform dat eigendom is van Microsoft zegt met absolute zekerheid te kunnen stellen dat er geen hackersaanval heeft plaatsgevonden. De database zou eerder een verzameling zijn van publiek zichtbare accountgegevens en bijgevolg ook geen geheime informatie bevatten. Het bedrijf zegt niet of ze betrokken gebruikers zullen verwittigen dat hun gegevens te koop staan. Facebook zal dat in ieder geval al niet doen. De Italiaanse privacywaakhond heeft een onderzoek opgestart.

Wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan kan je via deze webtool van Cyber News controleren aan de hand van je mailadres of jouw gegevens te koop staan. Het kan zeker geen kwaad om ook eens een grondige privacycheck te doen voor je account.

Deze keer hebben we meer geluk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here