Dankzij het succes van de nieuwste vlaggenschip smartphonereeks verwacht Samsung een winststijging van 44% te kunnen rapporteren voor het eerste kwartaal.

Advertentie

De officiële financiële resultaten van het eerste kwartaal maakt Samsung Electronics pas aan het einde van deze maand bekend, maar in een persbericht blikt de Zuid-Koreaanse elektronicagigant al vooruit. Conform met de verwachtingen van analisten ogen de cijfers zeer positief. Samsung zag tijdens het eerste kwartaal van dit jaar de inkomsten uit de verkoop stijgen tot ongeveer 65 biljoen won (omgerekend 48,96 miljard euro) en de winst tot 9,3 biljoen won (ongeveer 7 miljard euro). Vergeleken met het eerste kwartaal van 2020 steeg de operationele winst met 44%.

De top performer tijdens het eerste kwartaal was de Samsung Galaxy S21-reeks. Die lijkt in zijn eerste maanden na lancering het veel beter te doen dan voorganger S20. Dat heeft te maken met de vroegere lancering, Samsung kondigde zijn nieuwste vlaggenschip op 14 januari aan, maar is vooral dankzij de verlaagde instapprijs. Het basismodel van de S21-reeks zonder 5G-ondersteuning en met 128GB opslagcapaciteit kost 50 euro minder dan bij de S20-reeks (849 euro in plaats van 899 euro). Voor het basismodel met 5G is het prijsverschil zelfs 150 euro. Ook de S21+ is een beetje goedkoper dan zijn voorganger.

Galaxy S21 heeft er een succesvol eerste kwartaal opzitten.

De lockdownmaatregelen die nog altijd in veel landen gelden hebben ook een positief effect gehad op de verkoop van televisietoestellen en smarthomeproducten, die zo ook een duit in het zakje doen.

Impact van chipcrisis

Bij de bekendmaking van het kwartaalrapport wal vooral met interesse gekeken naar de resultaten van de chipafdeling van Samsung Electronics. Als globale producent van computerchips zit Samsung middenin de crisis die de sector treft. In de vooruitblik rept Samsung met nog geen woord over haar chipdivisie en de impact op de globale resultaten lijkt ook binnen de perken te blijven. De fabrieken in de Verenigde Staten kregen nog eens te maken met een extreme koudegolf die de productieput alleen maar groter maken.

De chipindustrie lijkt het ergste wel gehad te hebben. Fabrikanten hopen het tekort tegen het tweede kwartaal van 2021 te kunnen herstellen. Samsung zal dit jaar fors investeren in de computerchipafdeling om de productiecapaciteit uit te breiden. Het Zuid-Koreaanse bedrijf wil de bouw van een nieuwe site in de Verenigde Staten aanvangen die volgens schattingen meer dan 14 miljard dollar zal kosten.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here