Europese Commissie - Digital Services Act

De Europese Commissie maakt zich na meerdere klachten zorgen over de samensmelting van Facebook en Kustomer, en opent mogelijk een onderzoek.

Advertentie

Dat meldt techsite TechCrunch. Volgens de Europese Commissie zijn er meerdere bezorgdheden rond het opvolgen van de regels bij overnames. Ze ontvingen de klacht van een lidstaat en zullen zich nu over de details van de overname buigen. Er wordt gesteld dat Facebook hiermee toegang krijgt tot een boel gevoelige informatie van gebruikers.

De waakhond waakt

De Europese Commissie bevestigde alvast dat de vraag van Oostenrijk afkomstig was. Nu hebben andere lidstaten de kans om mee het onderzoek te vragen: “Gezien de ontvangst van een Artikel 22-verzoek voor verwijzing moet de Commissie het verzoek voor verwijzing zonder vertraging doorsturen naar andere lidstaten, die het recht hebben om het originele verzoek bij te staan binnen 15 werkdagen na op de hoogte te zijn gebracht door de Commissie van het originele verzoek”, aldus de woordvoerder van de Europese Commissie tegen TechCrunch. “Gezien het vervallen van de deadline voor andere lidstaten om de verwijzing te vervoegen zal de Commissie 10 werkdagen hebben om te beslissen of het de verwijzing aanvaardt of verwerpt.” Over twee weken weten we dus of het onderzoek plaatsvindt of niet. Indien er toch een onderzoek komt, dan zal de overname mogelijk met enkele maanden vertraging plaatsvinden.

In november 2020 kocht het socialemediaplatform Facebook de startup Kustomer op. Hier telde het 1 miljard euro voor neer, waarmee het een van de duurste overnames ooit is die Facebook heeft gemaakt. Kustomer vormt een klantenservice-platform waarin bedrijven interacties met klanten in een overzichtelijk CRM-systeem kunnen terugvinden. Deze aankoop past binnen de uitbreiding die Facebook wilt doen naar de bedrijfswereld.

Blijvende capriolen

Het is ook niet de eerste keer dat Facebook met dit soort nieuws in de media verschijnt. Vorige week verscheen nog een bericht dat de mededingingsautoriteit van het Verenigd Koninkrijk een onderzoek opent naar de overname van het platform Giphy door Facebook. Volgens hen was er bij deze overname sprake van oneerlijke praktijken. Met deze overname kon de techreus meer grip krijgen op de advertentiemarkt.

Vorig jaar uitten de Europese Unie en Verenigde Staten nog hun zorgen over de techreus. Ze vroegen zich af of het bedrijf geen monopolie werd in zijn veld. Daarbij werd er geopperd om het bedrijf desnoods op te delen voor een eerlijker concurrentielandschap. Of dit de laatste overname wordt die de nodige zorgen met zich meebrengt, dat zullen we nog even moeten afwachten.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here