Google hoofdkwartier
Image: iStock

Na 10 lange jaren is er eindelijk een einde gekomen aan de juridische strijd tussen Google en Oracle. Google heeft geen copyright geschonden bij de ontwikkeling van de originele Android-code.

Advertentie

De rechtszaak begon in 2010 nadat Oracle het Amerikaanse bedrijf Sun Microsystems had overgenomen. Oracle ontdekte dat Google een ‘stukje’ (11.500 regels) van een Java-API die door Sun Microsysems werd ontwikkeld onrechtmatig zou overgenomen hebben voor het schrijven van de broncode van de allereerste versie van Android. Oracle eiste een copyrightvergoeding van maar liefst 9 miljard dollar van Google.

Google haalde al een eerste slag thuis in 2016. De techgigant ontkende niet zich op de code van Sun Microsystems gebaseerd te hebben, maar riep zich op het ‘fair use’-principe dat in de Amerikaanse grondwet redelijk ruim kan geïnterpreteerd worden. Google zou enkel die stukken code gebruikt hebben die ze zelf niet konden nabouwen. De rechtbank gaf Google daarin ook gelijk, tot een hof van beroep de beslissing twee jaar later terugdraaide. Google stapte op zijn beurt naar het federale Hooggerechtshof, de hoogste juridische instelling van de Verenigde Staten. Die sprak gisteren zijn vonnis uit in het voordeel van Google.

‘Overwinning voor innovatie’

Beide partijen hebben al van zich laten horen. Kent Walker van Google noemde de uitspraak in zijn tweet ‘een overwinning voor innovatie en computing’. Java vormt een belangrijke sleutel voor het ontwikkelen van softwarecodes. Die sleutel aan één bedrijf toevertrouwen zou dat bedrijf te machtig maken in de softwareindustrie, luidt het standpunt van de techgigant. Met die conclusie is Oracle het natuurlijk absoluut niet eens. In een statement schrijft Dorian Daley dat het vonnis juist een illustratie is van de buitensporige macht van Google op de technologiewereld. Java is een auteursrechtelijk beschermd product waarvoor Oracle de exclusieve gebruiksrechten bezit. Beide bedrijven zullen elkaar niet snel meer de hand reiken.

Ontwikkelaars volgen de rechtszaak met grote interesse, want de uitspraak zou grote gevolgen hebben voor de industrie. De uitspraak werd op groot enthousiasme onthaald. Een overwinning voor Oracle zou de praktijk van reverse engineering onmogelijk hebben gemaakt. Toch heeft de rechtbank geen uitspraak gedaan of API-bestanden moeten gevrijwaard blijven van copyrightclaims. Experten sluiten in de toekomst dan ook geen gelijkaardige rechtszaken uit.


Geen velden gevonden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here