Nieuws

Persoonlijke data van 500 miljoen Facebook-gebruikers gelekt, 3 miljoen Belgen betrokken

Facebook is nog maar eens betrokken geraakt bij een grootschalig datalek. Ontdek of jij bij de ongelukkigen bent.

Tijdens het paasweekend verscheen op een online hackersforum een enorme database met de persoonlijke gegevens van meer dan 500 miljoen Facebook-gebruikers. Voor- en achternamen, Facebook ID’s, telefoonnummers, adressen, geboortedata en mailadressen worden allemaal gratis en voor niets aangeboden aan cybercriminelen op het forum. De hackers wisten de data in 2019 al te bekomen door een kwetsbaarheid uit te buiten waar Facebook inmiddels al wel een patch voor uitrolde. De patch kam echter te laat om het kwaad te voorkomen. VRTNWS schijft dat in de database de gegevens van minstens 3 miljoen Belgen zitten. Ook 5 miljoen Nederlanders zijn betrokken.

Het blootleggen van persoonlijke gegevens  kan schadelijke gevolgen hebben voor de betrokken gebruikers. Een database van die omvang met persoonlijke gegevens vormt een speeltuin voor cybercriminelen, zegt Alon Gal, de cyberonderzoeker die de database ontdekte, aan Business Insider. Telefoonnummers en mailadressen kunnen uitgebuit worden voor zeer gerichte fraudepogingen. “Als je op Facebook je familieleden kenbaar maakt, kunnen fraudeurs zich voordoen als je familie om je om de tuin te leiden”, vertelt ethisch hacker Inti De Ceukelaire.

https://twitter.com/UnderTheBreach/status/1378314424239460352?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1378314424239460352%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.businessinsider.com%2Fstolen-data-of-533-million-facebook-users-leaked-online-2021-4

Ben ik er bij?

De ethische hacker ontwikkelde een betrouwbare webtool om snel te checken of jouw gegevens in de database zaten. Op de website benikerbij.nl kan je je Belgische of Nederlandse telefoonnummer ingeven. De zoekmachine toont dan of de hackers jouw telefoonnummer te pakken hebben gekregen. Heb je prijs, dan zal je de komende dagen extra waakzaam moeten zijn voor phishingberichten via mail, sms of WhatsApp. Wij geven je in dit artikel graag enkele tips mee om een phishingbericht te herkennen.

Iedereen loopt risico.

De database werd een eerste keer opgemerkt in januari. Toen schreven we dat de gegevens via bots rondgingen op de berichtenapp Telegram. De experten vrezen dat het verre van de laatste databreach zal zijn bij de socialmediagigant. “Individuen die zich aanmelden bij Facebook vertrouwen het bedrijf hun persoonlijke gegevens toe. Het is de plicht van Facebook om die gegevens met het grootste respect te behandelen. Maar dat gebeurt helaas niet altijd. Het uitlekken van gegevens is een enorme vertrouwensbreuk”, aldus Alon Gal.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business