apple

Volgens een Amerikaanse rechter wist Apple dat het inkorten van de displaykabel het scherm van de Macbook Pro veel fragieler zou maken.

Advertentie

Apple kondigde in 2016 een grondige make-over van het design van de MacBook Pro-laptops aan. Een beslissing die niet goed uitpakte. Het nieuwe butterfly keyboard bleek enorm stofgevoelig te zijn waardoor het snel stopte met werken en ook het display van de laptops vertoonde snel mankementen. De displayproblemen werden veroorzaakt door een kortere displaykabel die de druk van het open- en dichtklappen van het apparaat niet kon bolwerken. MacBook-gebruikers kregen donkere vlekken te zien aan de onderkant van het scherm. Het schandaal kreeg de naam ‘Flexgate’.

Apple probeerde in alle stilte de displayproblemen op te lossen. Sinds 2018 heeft de MacBook Pro opnieuw een langere displaykabel onder de motorkap. Onder druk van misnoegde MacBook-bezitters en negatieve persaandacht besloot Apple ook een gratis herstellingsprogramma op te zetten. Maar het verhaal gaat nog een staartje krijgen. Een Amerikaanse rechtsbank beschuldigt Apple ervan de problemen met de displays te kennen nog voor ze de vernieuwde MacBooks op de markt brachten en dus consumenten belazerd te hebben.

Rechtszaak

Via 9to5Mac lezen we dat de rechtbank oordeelt dat uit aantijgingen van pre-release-testen en klachten van klanten voldoende blijkt dat Apple voorkennis had van de problemen. Maar er zijn voor de rechter nog redenen om Apple met de vinger te wijzen. Het vervangen van een displaykabel is normaal gezien geen dure ingreep, maar door het design van de MacBooks was het onmogelijk om de kabel goedkoop te laten repareren. Zo groeide “een probleem van 6 dollar’ uit tot een ramp van 600 dollar voor consumenten”. Bovendien zou Apple ook negatieve reviews verwijderd hebben van de Apple Store, iets wat de techgigant niet ontkende maar ‘irrelevant’ achtte.

Er zal hoogstwaarschijnlijk dus een nieuwe rechtszaak komen waarna Apple een boete kan worden opgelegd. Zo kan het design uit 2016 nog een duur grapje worden. Ook tegen het butterfly keyboard lopen procedures. Apple beslist in 2019 om het toetsenbord definitief uit productie te halen.  


Geen velden gevonden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here