Google

De thuiswerkdagen zitten er voor Google-werknemers bijna op. Op termijn zouden ze nog maar 14 dagen per jaar thuis mogen werken.

Advertentie

Zoals bij veel bedrijven het geval is, werken de werknemers van Google sinds de start van de coronapandemie bijna fulltime vanuit thuis. Maar de techgigant ziet dat zeker niet als een permanente situatie. In een uitgelekte mail aan werknemers doet hoofd van HR Fiona Ciccioni het plan uit te doeken om werknemers stapsgewijs weer meer naar kantoor te laten komen. “De meesten van ons werken al een jaar thuis. Het idee om opnieuw naar kantoor terug te keren zal verschillende emoties oproepen”, schrijft Ciccioni.

De eerste fase van dat plan gaat volgende maand al in. De kantoren in de Verenigde Staten zullen opnieuw opengaan, maar volledig op vrijwillige basis en met beperkte capaciteit. Hoeveel werknemers zich tegelijkertijd mogen aanmelden hangt af van de actuele coronacijfers en vooruitgang van de vaccinatiecampagnes. Google wil in de loop van 2021 vaccins beschikbaar houden voor de werknemers.  Vanaf 1 september zou werken op kantoor opnieuw de norm moeten worden bij Google. De ‘flexibele werkweek’ die CEO Sundar Pichai eind vorig jaar voorstelde gaat dan in werking. Dat betekent dat Google-werknemers drie dagen per week op kantoor verwacht worden.

Op termijn zou de flexibele werkweek een stuk minder flexibel worden. Google wil thuiswerken tot 14 dagen per jaar beperken, werknemers zullen hiervoor een aanvraag moeten indienen. Het bedrijf zegt wel de opties om in onderling overleg vaker en langer thuis te kunnen werken voor werknemers met ‘uitzonderlijke omstandigheden’.

Maaltijden en honden

Om werknemers opnieuw de mindset te doen krijgen vaker naar kantoor te komen, is Google de Amerikaanse kantoren aan het opfrissen. “De kantoren zullen niet meer zijn zoals je gewend was”, zegt HR-manager Ciccioni in de mail. Google wil opnieuw de geliefde werknemer zijn die ze ooit waren. Er zal een uitgebreid aanbod aan maaltijden en snacks worden voorzien. Op termijn zouden werknemers zelfs weer hun hond mogen meenemen op kantoor. Honden van Google-werknemers krijgen wel eens de koosnaam ‘Dooglers’ (afbeelding). Op het terrein van het hoofdkantoor te California, het befaamde Googleplex, is een gloednieuw park aangelegd om met de hond te gaan wandelen.

Honden waren vroeger graag geziene gasten in de kantoren van Google. Image Credit: Google

Uiteraard zal ook aan de veiligheid gedacht worden. Het lijkt er niet echt naar dat op 1 september het coronavirus al verleden tijd zal zijn. Er komen meer vergaderruimtes om meer meetings in kleinere groepen te houden, grote groepen kunnen in outdoor ruimtes bijeenkomen.

Thuis of op kantoor?

Het is een vraag die vele werkgevers al een jaar bezig houdt. Hoe zal in de post-coronasamenleving de ideale werkweek eruitzien? Uit surveys bij werknemers blijkt vaak dat de meesten toch streven naar een evenwicht tussen werken op kantoor en werken vanuit thuis. Toch zien we dat elk bedrijf het anders lijkt te zullen gaan aanpakken, ook binnen de techsector.

“De waarheid is dat veel organisaties dit nog aan het uitzoeken zijn”, bekent Carolyn Everson van Facebook eerlijk in een reactie aan BBC News. Facebook lijkt een gelijkaardige aanpak als Google te willen hanteren. Vanaf mei zal het hoofdkantoor opnieuw openen. De voorspellingen zijn wel conservatiever. Facebook rekent nog maar maximaal de helft van de werknemers te kunnen terugroepen vanaf september. Twitter gooit het vanop een heel andere boeg. Het socialmediabedrijf besliste in mei dat medewerkers permanent mogen thuiswerken als zij dat wensen, ook na de covidpandemie.

Wil jij blijven thuiswerken of verlang je toch weer naar het kantoor? Geef je mening in de reacties.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here