Nieuws

Politiezone Antwerpen verhoogt veiligheid op straat dankzij FOCUS-app

Meer blauw op straat en sneller interventieteams ter plaatse krijgen. Die doelstellingen wil de Politiezone Antwerpen realiseren met het softwareplatform FOCUS.

De doelstelling van de Politiezone Antwerpen is niet anders dan die van elke politiezone ter wereld: de veiligheid van de burgers garanderen. Een paar geleden besliste het stadsbestuur dat er meer ‘blauw op straat’ moest zijn. De nadrukkelijke aanwezigheid van de politiediensten in het straatbeeld moet de politie meer aanspreekbaar maken en een preventieve impact hebben op misdaad. Maar door de aanwezigheid van de haven van Antwerpen is het gebied dat de politie moet beheersen vrij groot. Technologische hulpmiddelen waren noodzakelijk om die doelstelling te realiseren.

De ingebruikname van het softwareplatform en gelijknamige applicatie FOCUS is een volgende stap in de digitalisering van de Politiezone Antwerpen. FOCUS combineert databanken en informatiebronnen van verschillende politiediensten, stadsdiensten en andere hulpdiensten. Met FOCUS worden de politiecombi’s omgevormd tot mobiele kantoren. In plaats van alle bronnen afzonderlijk te moeten doorzoeken, kunnen agenten alle databanken via één overzichtelijk platform raadplegen. Dat moet ervoor zorgen dat interventieteams sneller kunnen reageren op een oproep en ook beter voorbereid ter plaatse komen.

Kortere interventietijden

Volgens Stijn Haemhouts, adjunct-directeur ICT bij de Politiezone Antwerpen, is de positieve impact van FOCUS nu al zichtbaar. “Vroeger reden onze agenten als het ware blind naar een interventie. Ze kregen bijvoorbeeld een oproep voor huiselijk geweld, maar ze wisten niets van de voorgeschiedenis, of er wapens geregistreerd waren op dat adres, of de persoon geseind stond, of er gevaarlijke honden aanwezig zijn, … Door deze info allemaal al te kunnen meegeven bij de oproep, zijn ze beter geïnformeerd en ook beter in staat om het event correct af te handelen. Ze rijden dus met een andere mindset naar de interventie.”

De Antwerpse politie is er in geslaagd om interventietijd zichtbaar in te korten. Voor een incident met hogere prioriteit is de politie nu gemiddeld na drie minuten al ter plaatse, vroeger nam dat ongeveer 10 minuten in beslag. In noodsituaties kan elke seconde een verschil maken.

VMware en HPE

De ontwikkeling van FOCUS vereiste een up-to-date IT-infrastructuur. Politiezone Antwerpen deed hiervoor beroep op de diensten van VMware en HPE. VMware is al sinds 2010 een IT-partner van de politiedienst. Aanvankelijk was dat voor de virtualisatie van fysieke servers, maar FOCUS breidt de virtualisatie uit naar desktopservers. Daarvoor steunt het platform op VMware Horizon View. “Als politie zijn we strikt onderhevig aan strenge privacywetgevingen waardoor we niet zomaar alle data naar de cloud kunnen transfereren”, legt Haemhouts uit.

Een tweede stap was de schaalbaarheid en beschikbaarheid van de IT-infrastructuur verhogen. Criminelen zijn 24/7 actief, dus moeten de digitale middelen dat ook zijn. Na een uitgebreide analyse besliste Politiezone Antwerpen over te schakelen op een nieuwe serverinfrastructuur. De keuze viel op HPE Synergy, dat naast de beste hardware ook het beste servicemodel aanbood.

Data beveiligen

Niets is belangrijker voor een politiedienst dan veiligheid. Die veiligheid moet niet alleen op straat, maar ook in de IT-infrastructuur gegarandeerd worden. Daarvoor doet de Politiezone Antwerpen op een derde IT-partner: Orange Cyberdefense Belgium. De cybersecuritytak van Orange voerde een uitgebreide risk assessment-test uit om kwetsbaarheden bloot te leggen. Op basis van hun advies bouwde de IT-afdeling van de politie een nieuwe security-architectuur.

Lees ook: Belgische politie kampt met tekort aan IT-professionals

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business