Nieuws

Beurswaarde ByteDance stijgt boven 250 miljard dollar

Het Chinese bedrijf ByteDance is ‘hot’. Op de secundaire aandelenmarkt is het moederbedrijf van TikTok meer waard dan Coca-Cola.

Geruchten over een publieke beursgang van ByteDance worden met de dag concreter. Het Chinese moederbedrijf van TikTok plukte onlangs een nieuwe CFO weg bij Xiaomi om, volgens de geruchten althans, de beursgang voor te breiden. ByteDance is één van de weinige grote Chinese technologiebedrijven dat nog niet beursgenoteerd is. Op de secundaire markt, waar investeerders aandelen die ze bezitten kunnen doorverkopen, zijn de aandelen van ByteDance al wel maandenlang felbegeerd wild. Anonieme beleggers getuigen aan Bloomberg dat het totale aandelenpakket van het Chinese bedrijf 250 miljard waard zou zijn. Dat is hoger dan bijvoorbeeld Coca-Cola. Bovendien groeit ByteDance ook pijlsnel: een maand geleden lag de totale waarde nog op 200 miljard euro.

Analisten reageren niet verbaasd op dat nieuws. Ze vermoeden dat aandelen van het Chinese bedrijf ook op de openbare markt goed zouden scoren. Alles wat stichter en CEO Zhang Yiming ontwikkelt, lijkt succes te hebben. Het verhaal van ByteDance begon in 2012 met de lancering van Toutiao, een nieuwsapp. De grote doorbraak van het bedrijf kwam met de applicatie Douyin, een socialmediaplatform waaruit TikTok zou voortkomen. TikTok was de meest gedownloade mobiele applicatie van 2020.

De officiële cijfers durven de beurswaarde van ByteDance nog niet zo hoog in te schatten. In zijn meeste recente rangschikking van ‘unicorns’ houdt CBInsights het bij 140 miljard dollar. Een unicorn is een startup met een marktwaarde van meer dan 1 miljard dollar. ByteDance mag zich wel de unicorn met de hoogste marktwaarde noemen. Het Chinese technologiebedrijf houdt grote namen zoals Stripe (95 miljard dollar) en SpaceX (74 miljard dollar) ver achter zich.

Problemen in VS en China

Het is wel niet allemaal rozengeur en zonneschijn voor Zhang en ByteDance. Al sinds augustus moet het bedrijf in de Verenigde Staten een Amerikaanse overnemer zoeken voor TikTok. Een constructie met Oracle en Walmart waarbij ByteDance meerderheidsaandeelhouder zou blijven, geraakt maar niet goedgekeurd door de Amerikaanse regering. Joe Biden heet het dossier even on hold gezet om alles goed te kunnen bestuderen. Trump beschuldigde ByteDance ervan data van Amerikaanse TikTok-gebruikers door te spelen aan de Chinese overheid; een claim waar tot heden nog geen sluitend bewijs voor is gevonden.

Tegelijkertijd en ironisch genoeg is ook China zijn net over het bedrijf aan het sluiten. De Chinese president Xi Jingping wil de groeiende macht van Chinese technologiebedrijven opnieuw een halt toeroepen. Daarbij komen vooral de socialmediaplatformen in het vizier. De overheid wil meer controle krijgen over de data die de applicaties van hun Chinese gebruikers bewaren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business