Facebook zet de pagina van president Nicolas Maduro even op stand-by nadat hij desinformatie over het coronavirus verspreidde.

Advertentie

Dat meldt Reuters in een bericht. De Venezolaans president Maduro noemde Carvativir, een homeopathisch product, als wondermiddel voor het bestrijden van het coronavirus. Deze bewering kent echter geen enkele wetenschappelijke onderbouwing. Dit was volgens socialemediaplatform Facebook in strijd met de gebruiksovereenkomst, waarna het besloot om het account van de president voor een maand te bevriezen.

In een video promootte Maduro Carvativir, een Venezolaans middel op basis van tijm, als “mirakeldruppels”. Hij zei dat ze zowel preventief als therapeutisch gebruikt konden worden tegen COVID-19 en een volledig herstel beloven.

Niet volgens WHO

Facebook stelt dat het de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) volgt. De organisatie zegt dat er geen ‘wondermiddelen’ bestaan die het virus kunnen genezen, en dat vaccinatie momenteel de enige oplossing is. “Vanwege herhaaldelijke schendingen van onze regels zullen we de pagina 30 dagen bevriezen, in deze periode is ze read-only”, aldus een woordvoerder van Facebook.

Maduro zei in februari nog dat Facebook hem “censureerde” bij zijn berichten over Carvativir. Het is dan ook niet de eerste keer dat Maduro incorrecte informatie verspreidt. In maart 2020 verwijderde Twitter enkele berichten waarin hij ongestaafd een ander middel prees voor zijn werking tegen COVID-19.

Goed nieuws?

De ingreep van Facebook kent zowel voor- als tegenstanders. Volgens sommigen is het een positief signaal dat ook regeringsleiders van het platform gegooid kunnen worden bij het verspreiden van foute informatie en kwakzalverij. Tegenstanders zijn dan weer bezorgd dat Facebook inderdaad te machtig is en niet zomaar regeringsleiders kan blokkeren.

De Venezolaanse president is vrij actief op verscheidene sociale media. In het verleden heeft hij ook al toespraken via Facebook Live laten uitzenden. Hij plaatste het bericht over het middel ook op zijn persoonlijk Twitter-account. Daar is het bericht echter nog terug te vinden. Het Instagram-account van de president bleef ongeschonden en staat nog volledig actief.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here