hacker

Op 26 en 27 maart nemen 60 teams het tegen elkaar op in de finale van de Cybersecurity Challenge Belgium. Het initiatief moet cybersecurity aantrekkelijk maken voor nieuw talent.

Advertentie

Net als afgelopen jaar vindt de Cybersecurity Challenge Belgium noodgedwongen online plaats, maar de interesse was toch weer groot. 670 studenten uit 24 verschillende universiteiten en hogescholen schreven zich in voor de voorrondes en de 60 beste teams zetten de strijd dit weekend verder. 28 bedrijven volgen de wedstrijd vanop de voet in hun zoektocht naar opkomend talent. Dit initiatief moet cybersecurity aantrekkelijk maken. De sector snakt immers naar nieuw bloed.

Tekort aan professionals

De instroom van cybersecurity-experts naar het bedrijfsleven is belangrijker dan ooit. Jaar na jaar stijgt de cyberdreiging voor bedrijven en organisaties en in 2020 kwam de coronacrisis daar nog bovenop. Plots werd telewerk de norm en niet elk bedrijf was voorbereid op een snelle digitalisering. Dit was een open deur voor cybercriminelen die de kwetsbare systemen opspoorden en een kans zagen om hun slag te slaan. De vraag naar experts in cybersecurity neemt toe in veel verschillende sectoren. Het aantal studierichtingen en het aantal studenten stijgt eveneens, maar niet aan hetzelfde tempo.

Alleen al in Europa hebben we een geschat tekort van 168.000 cybersecurityprofessionals. Dit kan een ernstige bedreiging betekenen voor de veiligheid van onze bedrijven en de economie in het algemeen. Bedrijven die de Cybersecurity Challenge sponsoren hebben een duidelijk doel voor ogen: kennis maken met het nieuwste cybersecuritytalent.  Deelnemers die hier schitteren zien hun kansen op een interessante stageplaats of jobaanbieding aanzienlijk stijgen.

Capture the flag

De finalisten gaan verschillende uitdagingen aan die hun spitsvondigheid op vlak van cryptografie, reverse engineering, web- en mobiele applicatiebeveiliging op de proef stellen. Uitdagingen komen in de vorm van met cryptopuzzels die ze moeten ontcijferen en een capture the flag spelmodus.  

De deelnemers maken kans op mooie prijzen zoals waardevolle cyber security opleidingen. De hoofdprijs is een trip naar de DEF CON Hacking Conference in Las Vegas, het grootste cybersecurity-event ter wereld. Uit de winnaars zal een delegatie worden samengesteld van jongeren die België vertegenwoordigen tijdens de European Cybersecurity Challenge, die zal plaatsvinden op 28 september 2021 in Praag. De finale-opdrachten vinden morgen plaats, en op 27 maart zal het winnende team worden bekendgemaakt.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here