Nieuws

Apple krijgt boete van 260 miljoen euro voor patentschending

Apple zou volgens een rechter uit Texas zeven patenten hebben geschonden bij de ontwikkeling van FairPlay, en krijgt een fikse boete opgelegd.

De rechtszaak rond vermeende patentschending tussen Apple en het Amerikaanse bedrijf Personalized Media Communications loopt al sinds 2015. De patentbeheerder claimde zes jaar geleden dat Apple zeven van hun patenten had geschonden bij de ontwikkeling van FairPlay. FairPlay is een technologie die Apple gebruikt voor het beheren van digitale rechten van bestanden uit de iTunes, Apple Music en App Store bibliotheken.

Apple haalde een overwinning bij de Patent Trial Appeal Board, maar PMC ging in beroep tegen die uitspraak. De eindbeslissing kwam te liggen bij een federale rechtbank in Texas. Bloomberg schrijft dat die besloten heeft om Apple toch een boete op te leggen voor patentschending ter waarde van 308,5 miljoen dollar, omgerekend bijna 260 miljoen euro. Aangezien Apple de kans krijgt om zich nog tegen deze uitspraak te verzetten, is het laatste woord rond deze rechtszaak nog lang niet gevallen. Een woordvoerder van de iPhonebouwer liet aan Bloomberg ook al verstaan dat Apple de beroepsprocedure al opgestart heeft.

Rem op innovatie

Het bedrijf PMC is overigens geen graag geziene gast in de technologiesector. Ze specialiseren zich in het beheer van patenten voor mobiele netwerktechnologie. PMC deinst er niet voor terug om grote bedrijven voor de juridische kar te spannen. Zo zou het op dit moment ook procedures hebben lopen tegen Netflix, Google en Amazon rond patentschending.

Volgens Apple misbruikt het bedrijf die patenten om er een geldgewin uit te slaan. “Rechtszaken als dit worden altijd opgestart door bedrijven die zelf geen producten maken of verkopen. Dit werkt alleen maar als een rem op innovatie. Op lange termijn is de consument de grote dupe”, klinkt het in een statement van de techgigant.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business