Nokia 5G Pekka Lundmark inhaalbeweging

Nokia-CEO Pekka Lundmark maakt zich weinig zorgen over de voorsprong van concurrenten in 5G-infrastructuur.


Volgens Lundmark zullen de investeringen die nodig zijn voor de volgende generatie van draadloze netwerken veel meer tijd in beslag nemen dan bij 4G het geval was. Hij is overtuigd van een inhaalbeweging. Dat zegt hij in een interview met Bloomberg. Nokia zou op die manier voldoende gelegenheid krijgen om op te schuiven in het peloton, in de race om 5G.

Het Finse telecommunicatiebedrijf deed op donderdag zijn strategie uit de doeken om tegen 2023 weer volop competitief te zijn op vlak van 5G. In twee jaar tijd moest het 10.000 banen schrappen om middelen vrij te maken voor de volgende generatie in netwerktechnologie. “Deze acties zijn nodig, maar het is geen teken dat Nokia de boot gemist heeft”, aldus Lundmark. 

Concurrentie achtervolgen 

“De uitbouw van de vijfde generatie van mobiele netwerken zal twee keer zo lang duren als die voor 4G”, ging de CEO verder. “Ze ontketent een digitale industriële revolutie. Dus nee, we komen niet te laat.” De vertragingen in de uitrol van 5G in Europa speelt voorlopig nog in Nokia’s kaarten. Zo kan het bedrijf zich verder blijven voorbereiden om weer wat terrein te winnen op het Zweedse Ericsson en het Chinese Huawei. Zij waren er wel snel bij en bouwden een voorsprong uit.  


“De initiële fouten die we hebben gemaakt in het ontwerp van 5G-infrastructuur hebben we al grotendeels rechtgezet”, zegt de CEO, die pas in augustus aan het roer kwam te staan. Nokia is nu de leveringen van basisstations aan het versnellen. Die hardware bevat de nieuwe, meer kostenbesparende chip die het bedrijf zelf ontwikkelde.

“Waren niet klaar” 

“Toegegeven, in de eerste fase van 5G waren we niet succesvol. Ons product was nog niet klaar.” China zette de cyclus al in 2019 in gang. “Onze technologie is nu veel competitiever en we zijn ervan overtuigd dat we in de loop van dit jaar weer een belangrijke rol gaan spelen in die concurrentiestrijd”, meent Lundmark. 

Toch nam het aandeel van Nokia een kleine duik op de Finse beurs (-5,8 procent), de grootste daling in zes weken tijd. In China zijn operatoren begonnen met de aankoop van infrastructuur. Nokia hoopt bij nieuwe aankooprondes een grotere rol te kunnen spelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here