Youtube Shorts

De videosite YouTube brengt vandaag YouTube Shorts, een platform waarmee gebruikers korte video’s kunnen delen, naar de Verenigde Staten.


Dat nieuws meldt YouTube op zijn blog. Deze nieuwe dienst is ontwikkeld als rechtstreekse rivaal voor het Chinese TikTok. Gebruikers zullen in staat zijn om korte video’s op te nemen en deze op hun kanaal te posten. Shorts was reeds enkele maanden beschikbaar in India, maar het bedrijf heeft ervoor gekozen om het vandaag ook verder uit te breiden naar de Verenigde Staten.

Net als bij zijn concurrenten zullen gebruikers audio en muziek kunnen gebruiken ter ondersteuning van hun video’s. YouTube stelt hiervoor om te beginnen de audio op zijn eigen platform ter beschikking, zolang de auteurs daarmee akkoord zijn. Daarnaast heeft het ook reeds licenties gehaald bij de grote platenmaatschappijen, waaronder Sony, Universal en Warner Group. Deze kunnen met filters en montagetechnieken worden verwerkt tot een kort geheel van maximaal 60 seconden.

YouTube-gebruikers zijn reeds in staat om video’s die met de tools gemaakt worden te bekijken. De middelen om deze korte video’s te maken waren tot nu echter enkel in India beschikbaar. Deze worden nu ook naar de gebruikers in de Verenigde Staten uitgebreid. Videomakers in de VS zullen de tools in de komende weken zien verschijnen.


TikTok terug naar zijn hok?

Met dit platform wil YouTube, en per extensie Google, het hoofd bieden aan het populaire TikTok. De administratie van voormalig Amerikaans president Trump probeerde meerdere malen om het Chinese platform te verbieden op hun grondgebied. Volgens hen was er sprake van data-inbreuken door het platform en de Chinese overheid. Verschillende bedrijven, waaronder Microsoft, voerden gesprekken om de dienst over te kopen, maar deze sprongen herhaaldelijk af. De ban van Trump werd tevens nietig verklaard, waardoor het niet tot een directe confrontatie kwam.

De dienst kwam echter ook buiten de Verenigde Staten meerdere malen negatief in de aandacht. Zo werd het platform nog door de Europese consumentenbond beschuldigd van inbreuken op de rechten van consumenten met oneerlijke gebruiksvoorwaarden en verborgen advertenties. Eind januari besloot de Italiaanse overheid nog om TikTok gedeeltelijk te blokkeren na de dood van een 10-jarig meisje. Haar deelname aan een populaire uitdaging werd haar fataal.

Met YouTube Shorts willen ze dus een volwaardig Amerikaans alternatief aanbieden voor de dienst. Shorts zal met een achterstand starten, maar we zullen de resultaten moeten afwachten. Of dit platform ook snel bij ons beschikbaar wordt, dat moeten we nog afwachten. De dienst bevindt zich momenteel ook nog steeds in een bèta-versie. De kans is dus groot dat het bedrijf eerst het platform verder wil uitbouwen en op punt stellen alvorens het in Europa verschijnt.

Kijkt graag naar hoe internationale technologische ontwikkelingen zich in onze maatschappij manifesteren, en heeft er een hekel aan als er met privacy wordt geknoeid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here