Nieuws

iOS-ontwikkelaar eist vergoeding van Apple na scam-aanval

Een appontwikkelaar die in de Apple App Store slachtoffer werd van scammers heeft een rechtszaak opgestart tegen de Amerikaanse smartphonefabrikant.

Dat meldt The Verge in een bericht. Ontwikkelaar Kosta Eleftheriou beschuldigt Apple ervan om machtsmisbruik te hebben gepleegd. Zijn applicatie FlickType die een toetsenbord gaf voor Apple Watch-toestellen, zou door concurrenten belaagd zijn geweest met negatieve reviews. Apple zou door een gebrek aan actie geld hebben verdiend ten koste van kleine ontwikkelaars en gebruikers.

Nadat Eleftheriou zijn applicatie uitbracht, werd ze volgens hem door andere scam-ontwikkelaars onderuit gehaald. Zo zouden er een boel irrelevante, negatieve reviews zijn verschenen onder zijn product op de App Store. Daarnaast zouden er ook slecht functionerende, rivaliserende apps zijn verschenen die zijn software naar de achtergrond duwden. Volgens de appontwikkelaar zou hij dit reeds meerdere malen hebben aangehaald bij Apple, zonder snelle acties.

Nieuw wapenfeit voor Apple

De ontwikkelaar stelt dat Apple hem initieel benaderde voor de aankoop van zijn app. Apple zou naar verluidt met het gebrek aan actie naar de scammers toe de prijs hebben willen drukken om de software zo goedkoper in handen te krijgen. Hierdoor zou Eleftheriou opbrengsten van de app hebben misgelopen. Deze probeert hij nu in de rechtszaak terug te eisen: “Terwijl Apple de eiser verleidde om applicaties te ontwikkelen en te publiceren voor verkoop in de App Store op basis van de belofte van Apple van een “veilige” omgeving, houdt Apple in feite geen toezicht op de App Store, ongetwijfeld omdat het enorm profiteert van ongebreideld wangedrag van ontwikkelaars en consumentenfraude. Met deze rechtszaak probeert de eiser zijn verliezen te verhalen als gevolg van, en een einde te maken aan, de frauduleuze en oneerlijke praktijken van Apple”, aldus de klacht.

Apple heeft de voorbije maanden reeds meerdere malen kritiek gekregen op het monopolie-gerichte beleid dat het met zijn App Store zou voeren. Gameontwikkelaar Epic Games, bekend van Fortnite, beschuldigde de techreus van oneerlijk gedrag rond de commissies van in-app-aankopen. Nadat Epic Games het betalingsplatform van Apple had omzeild, reageerde Apple met het verwijderen van het spel van zijn platform. Daarnaast hebben ook Amerikaanse en Europese overheidsinstanties reeds uitvoerig de monopoliepositie van de techreus besproken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business