De juridische overwinning van Xiaomi werkt inspirerend voor de andere getroffen Chinese bedrijven. Een golf van rechtszaken tegen de handelssancties lijkt in de maak.

Xiaomi kreeg eerder deze week gelijk van een Amerikaanse rechter dat een investeringsverbod voor het bedrijf onwettelijk was. De smartphoneproducent samen met nog 43 andere Chinese bedrijven (Huawei, DJI en SMIC om maar enkele namen te noemen) op een zwarte lijst geplaatst door Donald Trump tijdens zijn presidentstermijn. Die zwarte lijst met Chinese staatsbedrijven bestaat al sinds 1999. De bevoegde rechter Rudolph Contreras oordeelde echter dat er onvoldoende bewijs was tegen Xiaomi en verklaarde de sancties ongegrond en buitensporig. Contreras vorderde het Ministerie van Defensie om de sancties tegen Xiaomi weer in te trekken totdat hun vermeende banden met de overheid kunnen bewezen worden.

Xiaomi is daarmee het eerste Chinese bedrijf dat de sancties heeft weten terugdraaien. Het succes van Xiaomi heeft de andere getroffen bedrijven nieuwe moed gegeven. Een woordvoerder van de advocatenbureaus Steptoe & Johnson en Hogan Lovells melden aan Reuters dat de bedrijven massaal naar hen stappen om procedures aan te spannen. Vanwege het beroepsgeheim tussen advocaat en cliënt kunnen zij geen namen van bedrijven meedelen. Het is al wel publiek bekend dat een bedrijf genaamd Luokung Technology Corp juridische acties gaat ondernemen.

‘Lachwekkende procedure’

De vrijspraak van Huawei zet ook de Amerikaanse regering aan het denken. Volgens bronnen zou die nog in overleg zitten welke stappen nu tegen Xiaomi kunnen genomen worden. Trump heeft met zijn streng beleid tegen China zijn opvolger Joe Biden maar weinig ruimte gelaten een andere koers te varen. De president heeft tot dusver ook niet de indruk gegeven het anders te willen aanpakken.

Juridische experten menen dat de Chinese bedrijven een goede kans maken om voor de rechtbank de sancties nietig te laten verklaren. De procedure die de administratie van Trump volgde om de sancties in decreten te gieten zou serieuze hiaten bevatten. Het ministerie van Defensie heeft tot op heden ook nauwelijks sluitend bewijs kunnen aanbrengen tegen Chinese technologiebedrijven. Voormalig juridisch adviseur van het Witte Huis Brian Egan neemt zelfs het woord ‘lachwekkend’ in de mond. “De vermeende feiten waarop de regering zich baseerde om Xiaomi op de zwarte lijst te plaatsen zijn bijna lachwekkend. Dit zal leiden tot veel meer bedrijven die actie gaan ondernemen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here