De ‘onkraakbare’ berichtendienst Sky ECC is dan toch gekraakt. Al meent Sky ECC dat het om een lauw afkooksel van hun dienst gaat.

Advertentie

Je hebt het nieuws over de grootschalige politieactie Sky ongetwijfeld wel gehoord. Dinsdag viel de federale politie binnen op 200 plekken verspreid in ons land, en verschillende spilfiguren in het drugsmilieu werden daarbij aangehouden. De politieactie werd mede mogelijk gemaakt omdat cyberexperten van de Belgische en Nederlandse politie de berichtendienst Sky ECC wisten te kraken. Daardoor kon de politie maar liefst 1 miljard berichten die binnen het drugsmilieu verstuurd hebben te onderscheppen.

De berichtendienst Sky ECC heeft de reputatie onkraakbaar te zijn. De chatapplicatie versleutelt niet enkel berichten met stevige encryptiesleutels, ze leveren ook speciale versleutelde telefoons om de berichten extra te beveiligen. Volgens het Canadees-Amerikaanse bedrijf is het onmogelijk dat iemand door de beveiliging zou kunnen komen. Ze zijn zelfs zo zeker van hun stuk dat ze op hun website een prijs van 5 miljoen euro voor wie daar toch in zou slagen.

Slechte kopie

In een mededeling aan VRTNWS ontkent Sky ECC dan ook met klem dat hun dienst zou gekraakt zijn. Het statement luidt dat de drugscriminelen een kopie gebruikte die niet kan tippen aan het originele. Het bedrijf kwam tot die conclusie na een intern onderzoek bij gebruikers van de versleutelde telefoons. De federale politie reageerde daarop dat het wel degelijk om de ‘echte’ Sky ECC gaat.

Omwille van de sterke beveiliging heeft Sky ECC wel eens de kwalijke reputatie een berichtendienst voor criminelen, omdat de telefoons nu eenmaal veel rond gaan in de onderwereld. Maar dat is niet de doelgroep van het bedrijf in het statement. De berichtendienst wil louter een dienst aanbieden die het beschermen van persoonlijke gegevens vooropstelt. Het bedrijf verbiedt het gebruik van haar product voor illegale activiteiten zoals drugshandel.  

Image credit: Sky ECC
Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here