Nieuws

Intel werkt met Amerikaans leger aan geavanceerde cloud-encryptie

Intel heeft een contract getekend bij het Amerikaanse leger voor geavanceerde cloud-encryptie. Die moet de privacy drastisch verhogen.

Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) zoekt een nieuwe manier om data veiliger op te slaan in de cloud. Met Intel lijkt Defensie die partner gevonden te hebben. De Fully Homomorphic Encryption (FHE) laat toe om data te verwerken voordat die eerst gedecrypteerd hoeft te worden. Dat zou baanbrekend zijn voor de cyberveiligheid, ware het niet dat de technologie ontzettend traag is.  

Trage tech versnellen 

Een gewone berekening, waar een laptop een fractie van een seconde over doet, zou via FHE op een gewone server weken in beslag nemen. DARPA ging dus op zoek naar een manier om FHE sneller te maken en dat is het huzarenstukje waar Intel voor staat. Pas wanneer die horde genomen is, wordt de technologie echt bruikbaar.  

DARPA wil zijn doel bereiken met het Data Protection in Virtual Environments (DPRIVE)-programma. In een meerjarig project zal Intel een “applicatie-specifieke geïntegreerde accelerator” ontwikkelen die de rekensnelheden voor FHE moet versnellen. Daarvoor werkt de chipfabrikant ook samen met Microsoft Azure en Microsoft JEDI.  

IBM stapte eveneens in de race naar het nieuwe goud binnen de privacytechnologie. Het bedrijf bracht vorig jaar een toolkit uit waarmee ontwikkelaars FHE-technologie konden gaan verkennen op iOS, macOS en Linux-toepassingen. Het bedrijf dat de technologie als eerste breed inzetbaar maakt, zal daar (in de vorm van een patent) wellicht nog jaren de vruchten van plukken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business