Nieuws

India sloot het internet meer dan 100 keer af tijdens 2020

De Indische regering trok de internetkabel er lustig uit voor delen van haar bevolking. Maar India is verre van het enige land dat zich schuldig maakt aan internetblokkades.

Volgens een onderzoeksrapport van Access Now, een non-profitorganisatie die ijvert voor digitale mensenrechten, sloten overheden uit 29 landen het internet minstens één keer af tijdens het afgelopen jaar. In totaal telden de onderzoekers 155 voorvallen waarbij (delen van) een bevolking de toegang tot internet werd ontzegd, of de overheid bewust de verbindingssnelheid vertraagde. Daarbij is één negatieve uitschieter vast te stellen: India.

India trok naar verluidt op een jaar tijd 109 keer de kabel uit. De regio Kasjmir werd 96 keer geviseerd, dat is ongeveer 8 keer per maand. Kasjmir is een regio tegen het Himalayagebergte die zich in 2019 probeerde af te scheuren van India. Het gebied wordt nu bestuurd door onafhankelijke besturen, maar India claimt nog steeds recht te hebben op het grondgebied. Dat maakt de regering dus duidelijk door de regio met regelmaat van het internet af te sluiten. Ze verantwoorden dat als het bestrijden van terroristische organisaties uit Kasjmir.

Voor de rest valt het op dat internetblokkades het vaakst voorkomen in landen in Zuid-Oost-Azië, Afrika en het Midden-Oosten. Regio’s waar men democratie nog anders interpreteert dan in het Westen. Er is ook één Europees land dat zich tweemaal schuldig maakte aan het internet afsluiten: Wit-Rusland. President Aleksandr Loekasjenko houdt de touwtjes van het Oost-Europese land strak in handen.

Een grafiek die het aantal internetblokkades per land toont. Bron: Access Now

Zorgwekkende evolutie

Access Now vindt het een zorgwekkende evolutie dat overheden vaak teruggrijpen naar internetblokkades als een politiek wapen. Niet geheel toevallig kenden de genoemde staten vaak internetproblemen voor of vlak na verkiezingen. Een staatsgreep heeft vaak ook geen goede impact op de internetvrijheid van burgers, zoals we nu zien in Myanmar. Het internet blokkeren is een middel om de oppositie de mond te snoeren. Vandaag de dag is het juist belangrijker dan ooit dat iedereen vrij toegang heeft tot het internet. Door de coronapandemie zijn we meer aangewezen op online kanalen om in contact te blijven met elkaar. Maar het internet vormt ook de belangrijkste bron van informatie over het coronavirus en de wereldpolitiek. Er is wel een positieve noot: het aantal internetblokkades nam af in vergelijking met recordjaar 2019.

Het onderzoek maakt wel een duidelijk onderscheid tussen het blokkeren van het volledige internet of het censureren van bepaalde websites. Zo zien we bijvoorbeeld China en Noord-Korea niet terug in de lijst. Je kan bezwaarlijk stellen dat burgers in die landen volledig vrije internettoegang hebben.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business