Delen van het regenwoud in Brazilië worden illegaal verkocht via Facebook. De Britse openbare omroep ontdekte de praktijken na een onderzoek.

Advertentie

De verkochte stukken grond zijn beschermde gebieden van nationaal bos en gebied dat eigenlijk voorbehouden is voor de lokale stammen. Volgens de BBC zijn sommige van de via Facebook geadverteerde percelen zo groot als 1.000 voetbalvelden. De meeste advertenties gaan over de Rondônia-regio. Dat is de noordelijke deelstaat die het zwaarst te kampen krijgt met ontbossing. 

Facebook onderneemt niets 

Het sociale medium zei aan de omroep dat het “bereid is om samen te werken met de lokale autoriteiten. Volgens ons handelsvoorwaarden moeten kopers en verkopers zich aan de wetten en voorschriften houden”, klinkt het. Maar Facebook gaf tegelijkertijd ook te kennen dat het op eigen houtje geen stappen zal ondernemen om de illegale handel te stoppen. 

Een van de leiders van een lokale stam heeft het techbedrijf al gevraagd om toch meer te ondernemen. Campagnevoerders zeggen dat de Braziliaanse regering niets wil doen om de verkoop een halt toe te roepen. “De binnendringers voelen zich oppermachtig en zijn niet beschaamd om via Facebook illegale deals te sluiten over stukken land”, zegt Ivaneide Bandeira, hoofd van NGO Kanindé aan de Britten. 

Ongestraft kappen 

De illegale praktijken worden gevoed door de veehouderij. Het is een populaire strategie om stukken woud te ontbossen om daarna aan de politiek te vragen de beschermde status op te heffen. Het argument luidt dan dat het stuk grond zijn originele doel niet meer dient. Vervolgens kunnen kopers de grond officieel kopen van de overheid, waarmee ze hun claims dus wettelijk maken.

Eender wie kan de illegaal opgeëiste percelen terugvinden door op Facebook Marketplace in het Portugees te gaan zoeken op termen als ‘bos’, ‘native jungle’ of ‘kaphout’. Het mag verbazen dat Facebook niet meer doet om zulke praktijken tegen te gaan. Door de straffeloosheid in Brazilië lijken de ‘investeerders’ die vanuit de steden stukken grond komen opeisen en platbranden, voorlopig hun gang te kunnen blijven gaan.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here