Nieuws

Omzet Huawei steeg in 2020 ondanks Amerikaanse sancties

Een sterke verankering op de Aziatische markt compenseert (voorlopig) voor de problemen die Huawei heeft in Europa en Amerika.

Positief nieuws over Huawei is sinds het ingaan van de Amerikaanse handelsban twee jaar geleden schaars geworden. Het Chinese technologiebedrijf moest veel handelspartners opgeven en zag haar marktaandeel in veel sectoren met het kwartaal slinken. Maar het moeilijke 2020 eindigde toch op een positieve noot. Dat vertelde huidig voorzitter van de raad van bestuur, een positie die regelmatig wisselt, Ken Hu tijdens zijn presentatie op het Chinese Mobile World Congress in Shangai.

Hu vertelde daar dat Huawei zijn omzet en winst zag toenemen het afgelopen jaar. De exacte financiële cijfers maakt het bedrijf pas begin maart bekend, maar het zou toch opmerkelijk zijn. 2020 was namelijk het eerste jaar waarin de handelsban een heel jaar van kracht was, waardoor de impact veel groter was dan in 2019. De verkoop van smartphones kreeg flinke klappen door de afwezigheid van Google-producten. Dat bleek nog uit marktcijfers die Gartner gisterenavond publiceerde. Huawei zag op een jaar tijd zijn smartphoneverkoop met meer dan 40% dalen.

5G is de sleutel

Maar Huawei is natuurlijk meer dan enkel een hardwarefabrikant. Zij zijn wereldwijd de grootste leverancier van 5G-netwerkapparatuur. Ook die divisie heeft enorm geleden onder de handelsrestricties. Huawei moest het ene Europese land na het andere afgeven omdat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken druk uitoefende om niet met hen in zee te gaan. België volgde dat ‘advies’.

Huawei heeft de Aziatische 5G-markt wel bijna volledig in handen. De uitrol van 5G is op het Aziatische continent niet vertraagd door politieke beslommeringen, waardoor ze al sinds het begin van het jaar bezig zijn aan de uitbouw van hun netwerk. De Chinese regering kocht al voor 260 miljard yuan (33 miljard euro) aan netwerkapparatuur aan bij het bedrijf. Ook in andere Aziatische landen zoals Indonesië en Korea sloot Huawei lucratieve 5G-contracten af. Dit jaar wil Huawei de uitrol van 5G-technologie naar Afrika opstarten.

“Onze activiteiten bleven relatief stabiel en in lijn met de verwachtingen, met een lichte groei in omzet en winst”, aldus Hu. De toekomst van Huawei lijkt in netwerktechnologie te liggen.

Verwachtingen 2021

In 2020 heeft Huawei de schade nog kunnen beperken, maar toch zijn de voorspellingen voor 2021 nog niet al te positief. De handelsban blijft wegen op het bedrijf, dat zich volop aan het herstructureren is. Huawei zal vooral haar hardwaredivisies stelselmatig beginnen afbouwen. Het volume van de smartphoneproductie zal dit jaar gehalveerd worden volgens rapporten.

Ondertussen blijft Huawei hopen op een teken van hoop vanuit de Verenigde Staten. Stichter Rei Zhenfei heeft de nieuwe president  Joe Biden al publiekelijk de hand gereikt. Hij hoopt met hem te kunnen overleggen en hem te overtuigen dat Donald Trump spoken zag. Biden lijkt echter niet meteen van plan te zijn de deur te openen voor Huawei en andere Chinese bedrijven op de zwarte lijst.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business