De autobouwer zet een constructie op waarbij het onderdeel zal uitmaken van een investeringsmaatschappij. Ook Saoedi-Arabië investeert in Lucid Motors.

Advertentie

Al wekenlang speculeerden beleggers over een mogelijke beursgang van elektrische wagenbouwer Lucid Motors. Het bedrijf heeft dat nieuws nu via een persmededeling officieel bevestigd. Dat gaat de Amerikaanse fabrikant niet volledig op eigen houtje doen. Ze trekken onder de vleugels van Churcill Capital IV naar de beurs in Wall Street. Dat is een ‘blancochequebedrijf’: een investeringsmaatschappij die eerst geld ophaalt op de beurs en dan pas bepaalt in welk bedrijf ze dit gaan investeren, in plaats van de gebruikelijkere omgekeerde weg. Deze investeringstechniek wint steeds meer aan populariteit op de beurs.

Saoedi-Arabië

De beursgang zal Lucid Motors ongeveer 5 miljard vers kapitaal opleveren, wat de marktwaarde van het bedrijf op 24 miljard dollar brengt. Het grootste deel van dat kapitaal wordt gedekt door Churchill Capital, maar Lucid Motors trekt ook andere investeerders aan, waaronder Saoedi-Arabië. De oliestaat pompt ongeveer 2,5 miljard dollar in het wagenbedrijf. Dat lezen we in de Financial Times.

Het klinkt bizar dat de tweede grootste olieproducent ter wereld investeert in een bedrijf dat uitsluitend elektrische wagens produceert. Saoedi-Arabië boort jaarlijks bijna 300 miljard vaten olie uit de grond, alleen Venezuela produceerde nog meer in 2020.

Uitdager van Tesla

Lucid Motors noemt zichzelf de grote uitdager van Tesla en door naar de beurs te trekken wil het die ambitie kracht bijzetten. De achterstand op het bedrijf van Elon Musk is echter nog zeer groot. Lucid hoopt dit jaar meer dan 20.000 wagens te kunnen leveren. Tesla verkocht in 2020 een half miljoen wagens en wil dit jaar de kaap van 1 miljard kunnen ronden. Het bekendste model is de Lucid Air, die in concurrentie moet gaan met de Model 3 en Y van Tesla. De wagen heeft een autonomie van 832 kilometer volgens EPA-normen.

De Lucid Air moet de Model 3 van Tesla het vuur aan de schenen leggen. Afbeelding: Lucid Motors

Aan het hoofd van Lucid Motors staat een oude bekende van Elon Musk. Peter Rawlinson was van 2009 tot 2013 ingenieur bij Tesla, zijn bekendste bijdrage voor is de Model S. In 2013 maakte hij de overstap en sinds 2019 vervult hij de functie van CEO.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here