De Geforce RTX 3060 blijkt erg geschikt om cryptomunten te delven. Daar is NVIDIA niet helemaal blij mee, want zo dreigt een voorraadtekort.


Voor alle duidelijkheid: NVIDIA voert de aanpassing door nog voordat de nieuwe grafische kaart op de markt komt. De producent gaat enkel de zogenaamde ‘hash rate’ van de RTX 3060 aanpassen. Deze zou ongeveer gehalveerd worden. De hash rate is de rekenkracht die een gebruiker heeft binnen het netwerk van een cryptomunt. Volgens NVIDIA zou de aanpassing geen gevolgen hebben voor de performantie van de grafische kaart tijdens het gamen.  

Gamers gaan voor 

De aanpassing vindt plaats rond de cryptovaluta Ethereum. Die is sinds kort aan een opmars bezig. Daardoor werd het weer rendabel om grafische kaarten in te schakelen om de munt te delven. NVIDIA laat de oudere RTX-kaarten ongemoeid, wellicht omdat het niet meer de moeite loont om ook daar de drivers te gaan aanpassen en de hash rate te beperken. Gebruikers kunnen ook vrij eenvoudig teruggaan naar een oudere driver-versie. 

NVIDIA wil de grafische kaart straks aan gamers verkopen. Het bedrijf wil vermijden dat miners vlak na de lancering aan de haal gaan met de voorraad aan RTX 3060-kaarten. Door het gebrek aan halfgeleiders bracht NVIDIA onlangs zelfs een grafische kaart uit 2016 vanonder het stof omdat gamers stilaan zonder opties zaten. De producent wil nieuwe tekorten vermijden. 


Nieuwe crypto-kaarten 

Toch blijven de crypto-delvers niet met lege handen achter. NVIDIA lanceert straks een nieuwe Cryptocurrency Mining Processor (CMP). Die zal geen grafische hoogstandjes afleveren, maar wordt wel een heus werkpaard als het op crypto-delven aankomt. De afwezigheid van videopoorten zorgt bovendien voor een betere ventilatie en dus betere prestaties. De 30HX en 40HX zullen respectievelijk snelheden van 26 en 36 megahash halen. De crypto-kaarten zouden nog dit kwartaal verschijnen.  

De lancering van de RTX 3060 (met 12 GB GDDR6-RAM aan boord) staat gepland voor 25 februari.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here