De Amerikaanse techreus herstructureert zijn AI-teams om de interne chaos die al enkele maanden aansleept een halt toe te roepen.

Dat blijkt uit een bericht van Bloomberg. Na het ontslag van Timnit Gebru in december heerste er onzekerheid bij de AI-afdeling van Google, en het bedrijf wil met deze herstructurering daar een antwoord op bieden. Het ethische AI-team, samen met andere teams die zich op gelijkheid focussen, valt nu onder Marian Croak, een zwarte directeur bij Google. Zij zal op haar beurt onder Jeff Dean, senior vice president van Google AI vallen.

Gedoe bij Google

Begin december meldde Timnit Gebru, een AI-ethicus bij Google, dat ze door het bedrijf was ontslagen. Dat ontslag vond plaats nadat Gebru had geweigerd een negatieve paper in te trekken. Daarna stuurde ze een e-mail naar haar collega’s waarin ze zich uitliet over de problemen die ze ervoer als zwarte leider binnen het bedrijf. Dat viel bij Google niet in goede aarde, waarna ze werd ontslagen, al stelde het bedrijf initieel dat ze zelf was opgestapt. Dat leidde op zijn beurt tot een hoop interne strubbelingen waarbij werknemers van Google zich achter Gebru schaarden.

Na het ontslag vroegen meerdere werknemers van het AI-team om een herorganisatie en verschuivingen bij het management. Daarna schoof Google Margaret Mitchell, een andere teamleider bij het AI-team, ook aan de kant, wat de teams niet bepaal geruststelde.

Timnit was alvast niet opgezet met de verschuiving en reageerde op Twitter al dat Google “een zwarte vrouw wou neutraliseren met een andere”:

Het is ook niet de eerste keer dat Google met interne problemen kampt. Zo stelde een vakbondsorganisatie dat Google zijn eigen werknemers bespioneerde om interne protesten tegen te gaan en pogingen tot het vormen van een vakbond te ondermijnen. Daarmee wist het echter geen werknemers af te schrikken.

Kijkt graag naar hoe internationale technologische ontwikkelingen zich in onze maatschappij manifesteren, en heeft er een hekel aan als er met privacy wordt geknoeid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here