Nieuws

Vlaamse regering ontvangt na 8 jaar hun deel van de 4G-koek

Geduld is een schone zaak. De Vlaamse regering mag zich dit jaar aan een storting van 41,5 miljoen euro verwachten uit de 4G-veiling.

De veiling van de 4G-spectrumbanden vond plaats in 2013. Toenmalige bieders Proximus Belgacom, Mobistar en BASE legden toen in totaal 360 miljoen euro neer om hun mobiele klanten toegang te kunnen geven tot het nieuwe mobiele netwerk (veel jaren later kwam Citymesh daar nog als vierde speler bij). Telecom is een federale bevoegdheid, maar de deelstaten hebben ook recht op een deel van de inkomsten omdat media, die gebruik maken van de mobiele netwerken, onder hun bewind valt. Na lang onderhandelen bereikten de verschillende regeringen in 2018 een akkoord dat 20 procent van de inkomsten zou doorvloeien naar de deelstaten. De Vlaamse regering zou daarvan 41,5 miljoen krijgen.

Maar dat geld is noch steeds niets tot bij de Vlaamse overheid geraakt. Dat schrijft De Tijd. Minister van Telecom Petra De Sutter heeft gisteren de belofte gemaakt dat de Vlaamse regering zo snel mogelijk hun deel van de 4G-koek zal krijgen. Bij de volgende begrotingscontrole deze maand zal de federale regering de bedragen die de deelstaten tegoed hebben opzij zetten. Dan duurt het nog wel even vooraleer de effectieve storting kan plaatsvinden. Daarvoor moet het parlement eerst een nieuwe begrotingswet goedkeuren. Die stemming vindt dan weer in juni plaats. Maar alles zal dit jaar nog worden afgerond, aldus De Sutter. Niemand wacht graag op zijn geld. Vlaams minister-president Jan Jambon heeft al laten weten dat de inkomsten uit de 4G-regering aan te wenden voor schuldafbouw.

5G: meer van hetzelfde liedje

Nu de laatste eindjes van het 4G-dossier aan elkaar geknoopt zijn, kan de federale regering zich volledig focussen op het uitrollen van 5G. Maar geruzie over de inkomstenverdelingen vormen ook in het 5G-dossier een pijnlijk obstakel. De verschillende regeringen van ons land geraken het weer niet eens hoe de inkomsten moeten verdeeld worden, en anders dan bij 4G lijkt dat discussiepunt eerst moeten opgelost te worden alvorens er schot in de zaak kan komen. Voorlopig zijn ze het er over eens geraakt dat 20% naar de federale regering gaat, en 20% naar de deelstaten. Nu de overige 60% nog.

Deze vrijdag komt er een Overlegcomité bij elkaar, zo hebben we er veel in ons land, om over dat laatste twistpunt een akkoord te bereiken. Het wettelijke kader voor de veilingen is in principe al klaar. Komt er vrijdag goed licht, dan zou het BIPT in principe vanaf juni kunnen starten aan de voorbereidingen van de 5G-veiling. Met een beetje geluk kan die dus dit jaar nog plaatsvinden. Maar in België moet je altijd in de voorwaardelijke wijs spreken, zeker als het over 5G-gaat.

Onze telecomoperatoren wachten in volle spanning af. Eind vorig jaar spraken we in kader van ons e-book Vision on 2021 met Werner De Laet van Orange over 5G. Het volledige interview lees je hier.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business