Nieuws

Google breidt News Showcase uit

Techreus Google lanceert de News Showcase in twee nieuwe landen en voegt daarmee 160 publicaties aan zijn portfolio toe.

Dat meldt de Amerikaanse technologiegigant in meerdere berichten op zijn blog. Naast zijn aanwezigheid in Brazilië, Duitsland en Australië hebben nu ook uitgeverijen in het Verenigd Koninkrijk en Argentinië toegang tot de diensten van News Showcase.

Google News Showcase ging in oktober 2020 van start en biedt gebruikers verhaalpanelen aan van nieuwsberichten. Daarin krijgen ze meer inhoud en/of context door middel van tijdlijnen, bulletpoints of gerelateerde artikels en inhoud. Om deze panelen aan te kunnen bieden, tekent Google licentiedeals met de respectievelijke publicaties voor toegang tot de inhoud. News Showcase verschilt van andere nieuwsproducten vanwege de redactionele vrijheid die uitgevers hebben bij het kiezen van de inhoud en presentatie van hun berichten. De News Showcase-panelen verschijnen automatisch bij Google News en Discover, en lezers worden na een klik meteen doorverwezen naar het originele artikel.

Nieuwigheden

In het Verenigd Koninkrijk zijn er 120 publicaties die op de dienst terecht komen, waaronder Financial Times, Reuters, The Independent en The Telegraph. Gebruikers in Argentinië krijgen toegang tot 40 Argentijnse publicaties, waaronder La Nación en Perfil. Vorige week werd Australië ingelijfd, met publicaties zoals The Canberra Times, The Saturday Paper en Crikey.

Google kwam reeds meerdere malen in opspraak omdat het weigerde om uitgevers te betalen voor het nieuws dat ze op hun platform beschikbaar maken. In oktober 2020 oordeelde een Frans Hof van Beroep nog dat de techreus compensaties moest voorzien voor de Franse uitgeverijen, en het bedrijf bevindt zich momenteel in gesprekken om dit rond te krijgen.

In Australïe werd vorig jaar een wetsontwerp voorgesteld om Google te laten betalen bij het gebruik van nieuwsberichten. Dat leidde tot een korte rel waarbij Google zelfs dreigde om de volledige dienstverlening in Australië stop te zetten. Google wist enkele uitgeverijen te paaien met de belofte om ze middels deze licentiedeals te betalen voor content, maar niet alle uitgeverijen gingen hiermee akkoord. Zij zijn van plan de voortgang van het Australische wetsontwerp af te wachten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business