Proximus neemt de touwtjes van haar dochteronderneming BICS strak in handen. Het telecombedrijf koopt alle minderheidsaandeelhouders uit.

Advertentie

In juli kondigde Proximus nochtans aan dat het de controle wou loslaten over haar dochteronderneming BICS. Proximus wou een kleine 10% van haar aandelen verkopen om nog 49% te behouden. Maar er werd geen koper gevonden, dus keert Proximus volledig haar kar. Via een persbericht laat de Belgische telecomreus weten dat het de minderheidsaandeelhouders heeft uitgekocht voor een totaalbedrag van 217 miljoen euro. BICS was een joint-venture tussen Proximus, het Zwitserse Swisscom en het Zuid-Afrikaanse MTN. De partners van Proximus hadden al langer de intentie om uit BICS te stappen.

BICS is vooral actief in internationale markten als een ondersteunend platform voor telecomoperatoren. Het IoT-platform regelt internationaal bel- en dataverkeer. Veel Afrikaanse en Arabische telecombedrijven steunen op de dienst. Maar de dienst heeft internationale bekendheid weten verwerven toen uitlekte dat de Britse geheime dienst het jarenlang als spionagetool gebruikte. Het tweede product van de onderneming is TeleSign, een digitaal aanmeldingsplatform.

“Ik ben verheugd dat we deze overeenkomst kunnen sluiten, waardoor we een groeimotor binnen de groep houden en de volledige controle behouden over de wereldwijd gerenommeerde infrastructuur van BICS en TeleSign. Ik ben ervan overtuigd dat we de volgende groeifase van BICS kunnen stimuleren en voordeel kunnen halen uit het potentieel van BICS om een versnipperde markt te consolideren”, reageert CEO Guillaume Boutin op de overname.

Vreemde zet

Analisten zijn minder enthousiast dan de CEO van Proximus, schrijft De Tijd. Deze strategische koerswijziging van Proximus lokt gemengde reacties uit. In België is het bedrijf volop bezig aan de uitbouw van het glasvezelnetwerk. Een forse investering die het bedrijf honderden miljoenen euro’s zal kosten. Waarom trekt Proximus dan nog eens meer dan 200 miljoen euro uit voor een onderneming waar het haar belang in wou afbouwen?

Over de huidige financiële toestand van BICS zijn nog geen exacte cijfers bekend. Wel wordt verwacht dat de coronapandemie een invloed zal hebben op de omzet. BICS haalt veel van haar omzet uit roaming, die verminderd is omwille van reisverboden en meer bellen via internet. Proximus is wel overtuigd dat de markt zich zal herstellen.

BICS kondigde onlangs ook bestuurswijzigingen aan. CEO Daniel Kurgan kreeg ‘in onderling overleg’ zijn C4, Matteo Gatta werd als opvolger benoemd. Joseph Burton, voormalig CEO van Poly, kreeg de leiding over TeleSign toegewezen.


Geen velden gevonden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here