Payconiq

Mobiele en kaarloze betalingen kenden in 2020 een enorme groei. In totaal ging het om een recordcijfer van 1,65 miljard betalingen.


In 2020 betaalden we meer dan ooit met onze smartphone en contactloos. Uit de jaarcijfers van Bancontact Payconiq Company blijkt dat we online al 68% van de transtacties met onze smartphone afrekenen. In totaal doen we 42% van onze betalingen helemaal conctactloos.

Bancontact records gesneuveld

In totaal vonden er 1,65 miljard betalingen plaats met de Bancontact-kaart of Payconiq-app. Een stijging van 10% op amper één jaar tijd, dat schrijft Payconiq by Bancontact. Voor het aantal mobiele betalingen kende een sterke groei. Gemiddeld deed de Belg zo’n 11 mobiele betalingen, in totaal zou het gaan om 125 miljoen mobiele betalinge met de Payconic-applicatie. Een stijging van 88 procent in vergelijking met 2019.

Dat effect zie je natuurlijk ook bij webshops. Uit de cijfers blijkt dat Belgen in 68 procent van de gevallen afrekenen met hun smartphone en de kaartlezer achterwege laten.


Gaat cash verdwijnen?

Opvallend is natuurlijk dat cash steeds minder gebruikt werd. Daar zit natuurlijk uitzonderlijke jaar voor iets tussen. Winkels en overheden vroegen om digitaal te betalen zodat er zo weinig mogelijk contact is tussen klant en ondernemer. Daar tegenover staat een stijging van 283% in het gebruik van de bankkaart bij betalingen.

Dat zijn allemaal opvallende cijfers en trends. Maar je moet natuurlijk in gedachte houden dat het ook om een uitzonderlijke periode gaat. Bancontact omschrijft het als ‘een aardverschuiving in ons betaalgedrag”. Maar vanaf het kan, zullen mensen vermoedelijk toch weer deels overschakelen naar cashbetalingen. Het blijft immers de meest stabiele manier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here