Nieuws

Microsoft: “Antitrust moet opgelost worden met eenduidige wetten”

De topmannen van Microsoft roepen op tot meer structurele oplossingen om antitrustproblemen definitief op te lossen.

Microsoft-voorzitter Brad Smith ging deze week in gesprek met de CEO van zijn bedrijf Satya Nadella. De twee heren gaven tijdens dat gesprek hun mening over enkele actuele topics die het bedrijf en de techsector bezighouden. Een van die topics die aan bod kwamen was antitrust. Microsoft mag zelf dan wel gepaard blijven van antitrustprocedures, maar veel van hun sectorgenoten staan onder aandacht van regeringen wereldwijd.

Vooral Apple, Amazon, Google en Facebook staan in de spotlights. De eerste drie omdat zij hun platformen gebruiken om eigen producten en diensten voorrang te geven. De vierde wegens een falend beleid tegen haatspeech en misinformatie. Zowel in de Verenigde Staten, Europa als Australië zijn antitrustprocedures aan de gang.

Lessen trekken uit het verleden

Voor de topmannen van Microsoft is een heksenjacht tegen de bedrijven niet de oplossing voor de lange termijn. Regeringen moeten werken aan een duidelijk wettelijk kader dat voorkomt dat techbedrijven zo groot kunnen worden. Smith verwijst tijdens het gesprek terug naar een rechtszaak tegen Microsoft in 2001. De Amerikaanse overheid beschuldigde Microsoft toen van antitrust omdat zij Internet Explorer als standaardbrowser van Windows pushten. Smith stond toen aan het hoofd van het advocatenteam van Microsoft. Hij stelde mee de deal op die de zaak afsloot voor Microsoft.  

Bill Gates (links) en Brad Smith (rechts) tijdens één van de hoorzittingen. Image credit: Stephen Crowley, The New York Times

Het was één van de eerste grote antitrustprocedures in de Verenigde Staten. Die leidde echter niet tot fundamentele veranderingen. Microsoft doet vandaag de dag eigenlijk hetzelfde met de browser Edge. Overheden moeten lessen trekken uit wat toen gebeurd is en aan een structurele oplossing werken. Zo luidt de visie van Smith over antitrust.

Nadella ziet toch vooral een gedeelde verantwoordelijkheid tussen overheden en techbedrijven. Onder zijn bewind vaart Microsoft een gematigdere koers dan met Bill Gates aan het hoofd. Nadella vindt dat techbedrijven te veel aan hun eigen groei denken en daarbij de maatschappelijke consequenties uit het oog verliezen. “Technologiebedrijven moeten rekening met de onbedoelde gevolgen van het businessmodel.”

TikTok & Joe Biden

Nadella kwam nog eens terug op de misgelopen deal met TikTok. Toen Trump in augustus een handelsverbod tegen ByteDance ondertekende, leek Microsoft lange tijd in de running om de populaire socialmedia-app in te lijven. Een move die analisten de wenkbrauwen deed fronsen, gezien op LinkedIn na sociale media een onbekend terrein zijn voor Microsodt. Maar Nadella zag een interessante opportuniteit in TikTok en is nog steeds van mening dat zijn bedrijf de app had kunnen helpen. Cloudleverancier Oracle is nu de voornaamste kandidaat om TikTok over te nemen, maar de onderhandelingen zitten al maandenlang muurvast.

Een laatste gespreksonderwerp dat passeerde is de nieuwe president Joe Biden. Zijn voorganger Trump stond er om bekend een hard economisch beleid te voeren, dat techbedrijven zelden ten goede uitkwam. Microsoft verwacht dat Biden de deuren voor de techsector weer zal openzetten. Hij liet zich onmiddellijk omringen door een uitgebreid cybersecurityteam. Microsoft vindt het positief dat de president lessen trekt uit de SolarWinds-hack, die ook Microsoft trof.

Ben jij het eens met de visie van Microsoft over antitrust? Deel je mening in de reacties!

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business