Honeywell grijpt naar de kroon van quantum computing

IBM wil met gerichte softwareverbeteringen kwantumcomputers tot 100x sneller maken in slechts enkele jaren tijd. Gaat IBM de race naar kwantumsuprematie winnen?

De techgigant zit mee verwikkeld in een hevige kwantumcomputingstrijd met onder andere Google, Microsoft, Honeywell en Chinese techbedrijven. De inzet is het bereiken van ‘kwantumsuprematie’. IBM werd met haar Summit-supercomputer de voorbije jaren toch wel afgetroefd door enkele van haar tegenstanders. Zo claimde Google in 2019 een nieuwe mijlpaal bereikt te hebben, die door IBM hevig werd betwist, en eind 2020 claimde Chinese onderzoekers dan weer de race gewonnen te hebben.

In 2021 wil IBM zich duidelijk weer als leider binnen de kwantumtechnologie opwerken. Het bedrijf onthulde woensdag een roadmap die de ontwikkeling van kwantumcomputing tot 2026 uitstippelt. IBM beweert dat met gerichte software- en hardwareverbeteringen kwantumcomputers in vijf jaar tijd tot 100 maal sneller zouden kunnen worden. Berekeningen die anders maanden in beslag nemen zouden dan in slechts enkele uren kunnen voltooid worden.

Opensource

De roadmap omvat verschillende onderzoeksdomeinen die vooral betrekking hebben op de ontwikkeling van softwarecomponenten in de kwantumcomputers. Dat houdt onder andere het verbeteren van kernels van de besturingssysteem en algoritmen om berekeningen sneller te kunnen uitvoeren. De kern van een kwantumcomputer is opgebouwd uit qubits. IBM zal gradueel ook het aantal qubits van hun eigen systemen verhogen.

Die verbeteringen wil IBM niet voor zichzelf houden. Het plan is om de roadmap aan de hand van een opensourcemodel uit te voeren. Opensource houdt in dat een softwareontwikkelaar de licenties van zijn software vrijgeeft zodat gebruikers ook kunnen mee sleutelen en verbeteringen aanbrengen. Het einddoel is dat kwantumcomputers eindelijk hun potentieel volledig waarmaken en ook praktisch kunnen ingezet worden voor wetenschappelijk onderzoek. Want hoe verbluffend kwantumtechnologie op papier klinkt, mens en maatschappij heeft op dit moment nog maar weinig aan kwantumcomputers.

De roadmap visueel voorgesteld. Image credit: IBM (via CNET).

Hybrid Cloud Build Team

Kwantumcomputers kunnen enkel operatief zijn als ze worden ondersteund door een krachtig cloudecosysteem. IBM is in volle hervorming om zich meer als een cloudspeler in de markt te zetten. Een nieuwe stap in die transformatie is de lancering van het Hybrid Cloud Build Team, gisterenavond aangekondigd door de techgigant. De opzet van het Hybrid Cloud Build Team is om klanten en partners te begeleiden om de overstap naar een hybride cloudstructuur vlotter te maken. Cloud zal één van de belangrijkste IT-investeringsdomeinen vormen van de laatste jaren.

Eind vorig jaar spraken we met Bart Windal van IBM België. Sinds 1 januari is hij de nieuwe Country Manager van de Belgische afdeling. Hij lichtte ons zijn visie toe op de toekomst van IBM als bedrijf, de cloudsector en kwantumcomputing. Het volledige interview vind je terug onderaan dit artikel:

Gerelateerde artikelen

Interview Bart Windal: IBM Belgium begint aan een nieuw hoofdstuk

Bart Windal betreedt op 1 januari de nieuwe functie van Country General Manager voor IBM België en Luxemburg. Samen met ons blikt hij vooruit op een spannend 2021, zowel voor hem persoonlijk als voor IBM.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here