Saudi-Arabië

Op het einde van dit jaar zal Jeff Bezos uit de functie van CEO van Amazon treden. Zijn opvolger is al benoemd.

Verrassend nieuws uit het Amazon-kamp. Gisterenavond heeft Jeff Bezos via een mail aan zijn medewerkers zijn afscheid als CEO aangekondigd. Hij zal nog niet meteen aftreden, de overdracht zal aan het begin van het derde kwartaal gebeuren. Een precieze reden waarom Bezos stopt als CEO van het bedrijf, is nog niet bekend. Hij zegt zich te willen focussen ‘op nieuwe producten en initiatieven’. Wel kondigt hij aan dat hij in het bestuur van het bedrijf zal blijven, maar meer in een adviserende rol.

De zoektocht naar een opvolger is geen moeilijke gebleven. Die werd met Andy Jassy intern gevonden. Jassy leidt op dit moment de clouddivisie van Amazon, AWS, wat ook een zeer belangrijke business is voor het bedrijf. Bezos spreekt zijn volste vertrouwen uit in zijn opvolger.

Andy Jassy wordt de nieuwe CEO van Amazon. Afbeelding: AWS

‘Wat is het internet?’

In de mail blikt Bezos terug op zijn lange carrière. Die startte 27 jaar geleden, toen Bezos het idee kreeg om een e-commerceplatform op te richten. Dat was anno 1994 nog een zeer riskante gok, want e-commerce was toen nog nagenoeg onbestaande. Mensen waren nog maar net bezig met het internet te ontdekken. Toen Bezos zijn idee voorstelde, kreeg hij naar eigen zeggen vaak de vraag ‘Wat is het internet?’ Het waren helemaal andere tijden.

Maar op 5 juli 1994 geschiedde het dan toch: amazon.com zag het levenslicht. De rest is geschiedenis. Amazon groeide tot één van de grootste bedrijven ter wereld, en draait nu een omzet van 280 miljard dollar per jaar (2019). Het bedrijf is ook in verschillende landen actief, waaronder Nederland. De factor die het succes van Amazon verklaart is volgens Bezos de innovatieve aard van het bedrijf. Het idee van Bezos gold dan ook als een inspiratie voor de oprichting van veel andere grote e-commerceplatformen overal ter wereld.

Bezos plukte ook zelf de vruchten van het succes van zijn bedrijf. Forbes schat zijn persoonlijk vermogen op net iets minder dan 200 miljard dollar. Volgens het magazine is hij de rijkste man ter wereld. Bloomberg geeft die titel aan Elon Musk. Sinds 1996 was Bezos CEO van Amazon.

2 REACTIES

  1. […] De aankondiging dat Jeff Bezos een stap opzij gaat zetten als CEO van Amazon kwam toch als een verrassing. Bezos hield namelijk al sinds de oprichting van het bedrijf de touwtjes strak in handen. Maar na bijna 25 jaar vond hij het toch welletjes geweest. Met Andy Jassy werd binnenshuis snel een opvolger gevonden: Amazon promoveert hem van CEO van de clouddivisie AWS naar CEO van het volledige bedrijf. De overdracht zal in het derde kwartaal van 2020, tijdens het begin van de zomer, officieel worden gemaakt. Waarom treedt Bezos net nu af, en waarom is Jassy de uitgewezen troonopvolger? Zo ziet de toekomst van Amazon er uit zonder Bezos. […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here