Ook Chromebooks hebben een boost gekregen tijdens de pandemie. Op een jaar tijd verdubbelde het aantal verkochte Chromebooks.

Chromebooks zitten in de lift. Dat blijkt uit cijfers die de onderzoeksbureaus Canalys en Gartner hebben bekend gemaakt. In eerdere rapporten zagen we al dat de pandemie zorgde voor een stijging in de verkoop van desktops en laptops, en ook Chromebooks lijken mee te liften op de toegenomen vraag naar computers in huis.

Afgelopen jaar werden wereldwijd 30 miljoen Chromebooks verscheept. Vooral in het vierde kwartaal zagen we de sterkste stijging met tussen de 11 en 12 miljoen verkochte stuks. Volgens Canalys is dat in vergelijking met het einde van 2019 een stijging van 287 procent. Over een jaar heen bekijken spreekt Canalys van een stijging met 109 procent, een verdubbeling. Daar is Gartner het niet helemaal mee eens; zij houden het bij een stijging van 80 procent. In ieder geval lijkt de Chromebookmarkt veel sneller te groeien dan de pc-markt, die tijdens 2020 met een goede 10 procent toenam.

Onderwijs

Volgens Canalys heeft het thuisonderwijs gehad op de populariteit van Chromebooks. Dit type laptops doet het over het algemeen zeer goed op de educatieve markt. Nog voor de pandemie vervingen veel scholen hun ict-apparatuur voor de leerlingen van klassieke pc’s naar Chromebooks. Chromebooks zijn laptops die draaien op Google’s besturingssysteem ChromeOS. Dit is een veel eenvoudigere software dan Windows en macOS, waardoor ze gebruiksvriendelijker is voor gebruikers met weinig IT-ervaring. Ideaal dus voor leerkrachten die nog niet zo gewend zijn van met de computer te werken, en voor leerlingen om een IT-basis te leggen. Chromebooks zijn over het algemeen ook goedkoper dan laptops, wat Chromebooks voor scholen ook budgettair een interessante keuze maakt. Waarom Chromebooks verder geschikt zijn voor het onderwijs, lees je in dit interview met Olav Adami van Fourcast for Education. Toen der scholen in veel landen dichtgingen ten faveure van afstandsonderwijs, verkozen ouders dus om hun kinderen ook thuis een Chromebook te laten gebruiken.

Chromebooks zijn een populaire onderwijstool in de klas. Afbeelding: Fourcast for Education.

Google verzorgt de software en ondersteuning voor Chromebooks, maar de hardware wordt door de gevestigde computerfabrikanten geleverd. Kijken we naar de marktaandelen, dan zien we daar min of meer dezelfde namen terugstaan als op de pc markt. HP heeft in deze markt met 9,4 miljoen verkochte Chromebooks tijdens 2020 ongeveer 30% in handen. Lenovo, Dell en Acer zijn de eerste achtervolgers. Op zoek naar een Chromebook? In deze koopgids geven we enkele suggesties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here