Italië is het volgende land dat ten strijde trekt tegen Apple voor het bewust verouderen van de iPhone 6-reeks, waardoor de toestellen sneller kapot gingen.

Advertentie

De organisatie Altroconsumo, een onafhankelijke vereniging die opkomt voor de rechten van consumenten in Italië, heeft via Reuters bekendgemaakt een aanklacht tegen Apple ingediend te hebben. De consumentenbond beschuldigt Apple ervan de levensduur van de modellen van de iPhone 6-reeks via een software-update bewust ingekort te hebben. Na een software-update in 2017 ging de iPhone 6 plots sneller stuk. Gebruikers werden nooit op de hoogte gesteld van de veroudering, waardoor een groot aantal consumenten getroffen werd door de updateproblemen. De veroudering had betrekking op alle modellen die Apple in 2014 lanceerde: iPhone 6, 6 Plus, 6S en 6S Plus.

Volgens Altroconsumo heeft Apple doelbewust haar klanten misleid zodat ze sneller een nieuw toestel zouden kopen of de batterij lieten vervangen. Een onethische actie die ook slecht voor het milieu is. De consumentenbond eist een schadevergoeding van 60 euro voor elke iPhone 6 die Apple in Italië verkocht. Dat zouden er ongeveer 1 miljoen zijn aan het einde van 2020. Maak de rekensom en je komt uit op een schadeclaim van 60 miljoen euro. Altroconsumo heeft een zeer grote kans om de rechtszaak te winnen. De Italiaanse overheid stelde Apple eerder al in gebreke voor het misleiden van de consument en legde de iPhonebouwer daarvoor een boete van 10 miljoen euro op.

Euroconsumers

De aanklacht van de Italiaanse consumentenbond staat los van de procedure door Italiaanse autoriteiten, en is mee onderschreven door Euroconsumers. Euroconsumers is een overkoepelende Europese consumentenvereniging die de acties tegen Apple overziet. Onder impuls van de bond zijn er ook procedures gestart in Spanje en België. In ons land worden die aangevoerd door Test Aankoop, dat eind vorig jaar een groepsvordering opstartte om te bepalen hoeveel consumenten in ons land getroffen zijn door de veroudering. Euroconsumers kondigde ook al aan dat over enkele weken een juridische procedure in Portugal zal starten.

Hoewel Apple altijd ontkent dat het de notoire software-update bewust een veroudering zou hebben veroorzaakt, heeft de iPhone 6 het bedrijf al een aardige duit gekost. In de Verenigde Staten moest Apple bij de Federal Trade Commission zich neerleggen met een minnelijke schikking van 500 miljoen dollar.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here