De kwartaalresultaten van Intel zijn veel beter dan verwacht. De chipmarker lift mee op het succes van de pc-industrie.

Advertentie

De publicatie van het financiële rapport kwam er niet zonder slag of stoot. Intel publiceerde het rapport 9 minuten voor het sluiten van de beurs. Dat klinkt op het eerste zicht niet zo gek, maar het deed beleggers toch de wenkbrauwen fronsen. Normaal gezien verschijnen financiële rapporten pas bij het sluiten van de beurs. In de zakenkrant Financial Times legt CFO George Davis uit dat een hacker was binnengedrongen in de servers van de PR-afdeling. Om te voorkomen dat die hackers de resultaten zou bewerken, publiceerde Intel hun kwartaalrapport onmiddellijk.

Uiteindelijk geen slechte zet, want Intel kan mooie cijfers voorleggen in haar financiële rapport voor het vierde kwartaal. Intel wist in die periode een omzet van 20 miljard dollar binnen te halen. Een kleine procent minder in vergelijking met het einde van 2019, maar wel 10% van wat analisten voorspeld hadden. In het volledige jaar 2020 haalde Intel een omzet van 78 miljard dollar, dat is 8% meer dan in 2019. De aandelen gingen meteen met 6% omhoog.

Turbulente periode

De kwartaalresultaten zijn een mooie opsteker voor Intel, dat een turbulente periode beleeft. Het rommelt vooral binnenshuis. Onder vermeende druk van aandeelhouder Third Point LLC kondigde de chipfabrikant vorige week het vertrek van CEO Bob Swan aan. De CEO werd de vele problemen met de ontwikkeling van nieuwe 7nm-chips aangewreven, en vooral het einde van de handelsrelaties met Apple dat haar eigen chips is gaan produceren.

Het meest opvallende resultaat is de heropleving van de computerchipafdeling. Die was al jarenlang in dalende lijn, maar dit jaar verkocht Intel 33% meer computerchips. Daarvoor mag Intel de coronapandemie bedanken. Door de vele thuiswerkers kent de pc-industrie voor het eerst in 10 jaar nog eens een groeiperiode, en bijgevolg is er ook meer vraag naar computerchiptechnologie.

Terug naar de top?

Hoewel hij nog niet officieel de functie bekleed, heeft toekomstig CEO Pat Gelsinger gereageerd op het positieve nieuws. Hij is optimistisch dat Intel onder zijn bewind opnieuw de chipindustrie zal overheersen. Toch zullen de interne spanningen tussen directie en aandeelhouders nog niet meteen gaan liggen. Gelsinger blijft sterk geloven in de eigen productiefabrieken. Daniel Loeb, CEO van Third Point, verzoekt de chipontwikkelaar nochtans uitdrukkelijk om zich om te vormen tot een chipontwikkelaar, en de productie uit te besteden.

Gelsinger heeft ook een update gegeven over de inmiddels beruchte 7nm-chips. De lancering is uitgesteld tot 2023. Ook dat zal niet naar de zin zijn van vele investeerders.

Deze redacteur heeft een niet te stillen nieuwsgierigheid. Schrijft en denkt graag na over de impact die technologie heeft op onze maatschappij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here